Agris.cz - agrární portál

Mze: V roce 2001 zřejmě opět nastartován růst spotřeby zeleniny

11. 2. 2002 | ČTK

Opětovný růst spotřeby čerstvé zeleniny, patrný již od roku 1992, předpokládá v loňském roce po přechodném poklesu v roce 2000 ministerstvo zemědělství (MZe). Zatímco v roce 2000 se spotřeba čerstvé zeleniny v ČR na hlavu snížila o 2,4 kilogramu na 82,9 kg proti roku 1999, v roce 2001 jí občané ČR podle předpokladů MZe zkonzumovali 84 kilogramů. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy o zelenině přístupné na internetových stránkách ministerstva. Nejvíce nám zřejmě chutná bílé a červené hlávkové zelí. Jeho spotřeba neklesla ani předloni a každý občan ČR ho snědl 14,5 kilogramu. Značně používanou zeleninou je také cibule, té jsme v roce 2000 spotřebovali 10,6 kilogramu na osobu. Oblíbená jsou i rajčata s roční spotřebou 8,9 kilogramu, mrkev se 7,4 kilogramu a salátové okurky s roční spotřebou 6,1 kilogramu na osobu. Naproti tomu zanedbatelná je spotřeba čerstvých fazolových i hrachových lusků. Spotřeba fazolek v roce 2000 činila pouhých deset dekagramů a čerstvého hrášku 70 deka. Více se nezkonzumovalo ani čerstvého listového špenátu. Ve srovnání s rokem 1992 jsme nejvíce zvýšili spotřebu melounů, salátových okurek, papriky, rajčat a zelí. Poklesla naopak spotřeba celeru, fazolových i hrachových lusků, kapusty, kedluben, květáku, mrkve, okurek nakládaček a mírně také hlávkového salátu a špenátu.


Zdroj: ČTK, 11. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 19:22