Agris.cz - agrární portál

Doprovodný program pro odborníky na veletrhu SALIMA 2002 5.-8.3.2002

12. 2. 2002 | Agris

Doprovodný program pro odborníky

Mezinárodní potravinářské velerhy jsou mnohonásobnou příležitostí k odborným diskusím, šíření nových vědeckých poznatků, předávání informací o připravovaných legislativních opatřeních atd. Podrobný seznam doprovodných seminářů je k dispozici v dalším materiálu, zatímco zde chceme pouze upozornit na vybrané zajímavé akce.

Přežití a rozvoj na českém trhu potravin II.

Dvoudenní jednání naváže na stejnojmenný seminář z veletrhu SALIMA 2001 a celou akci opět odborně zastřeší Velvyslanectví USA ve Vídni a v Praze. Hlavním tématem bude rozvoj maloobchodu ve světě a v České republice a jeho budoucí trendy. Ve středu 6. 3. 2002 a ve čtvrtek 7. 3. 2002 dopoledne budou stejně jako v loňském roce probíhat přednášky odborníků z USA i ČR. Novinkou je odpolední program, který počítá s individuálními schůzkami amerických a českých obchodníků.Význam semináře spočívá především v účasti představitelů nadnárodních řetězců, což posiluje obchodní rozměr celého veletržního setkání.

6. konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu

Od září 2001 česká legislativa ukládá označovat v obchodní síti původ výsekového masa. Kontrola plnění tohoto ustanovení bude zahájena v lednu 2002 a ve středu 6. března se stane jedním z témat konference probíhající na brněnském výstavišti. Odborníci ze Státní veterinární správy a dalších institucí se zaměří na problematiku značení masa z pohledu identifikace a registrace zvířat. Současně se budou věnovat uplatnění legislativy EU v našich podmínkách.Hlavní náplní konference s mezinárodní účastí bude veterinárně-hygienický dozor nad zdravotní nezávadností surovin živočišného původu a potravin ve výrobní, zpracovatelské a obchodní sféře. Mezi posluchači proto nebudou jen veterinární lékaři, ale i představitelé prvovýroby, jatečních provozů, zpracovatelé masných surovin a další. Organizátor konference Mirko Treu očekává vzhledem k aktuálnosti dané tematiky vysokou účast.

Problematika geneticky modifikovaných organismů v potravinářství

Geneticky modifikované organismy (GMO) se stávají stále důležitější složkou lidské potravy. Ve vyspělých zemích přinášejí na trh rostlinné i živočišné suroviny odolné vůči chorobám, v zemích třetího světa mohou významně přispět boji s hladomorem. S cílem informovat o nových biotechnologiích českou veřejnost se ve středu 6. 3. 2002 na brněnském výstavišti uskuteční druhý ročník odborného semináře, připravovaného občanským sdružením BIOTREND. Jak informoval prezident sdružení profesor Jaroslav Drobník, hlavním tématem budou změny v české i evropské legislativě. “Na jaře 2002 by česká vláda měla projednávat novelu zákona č. 153/2000 o nakládání s GMO, která se týká především označování, a právě na veletrhu SALIMA chceme informovat o jejím obsahu,” vysvětlil Drobník. Seminář přinese také nové informace o změnách chystaných v legislativě EU. Ty mají stanovit tzv. sledovatelnost pohybu potravinářských surovin a zjednodušit současný systém, kdy každá nová surovina opakovaně prochází zkouškami. V budoucnu budou tyto opakované zkoušky nahrazeny přesnou dokumentací a v celé EU bude zavedeno jednotné kódování založené na společných analytických metodách.

Tři dny informací o obalovém zákoně

Dnem 1. 1. 2002 vstoupil v účinnost nový zákon o obalech, který výrobcům potravin a nápojů ukládá řadu nových povinností. Jeho cílem je minimalizovat zátěž životního prostředí: hmotnost i objem obalu mají dosahovat nejnižších možných hodnot, je omezen výběr materiálů, upraveno značení obalů atd. Podnikatel je navíc povinen zajistit zpětný odběr použitých obalů a přebírá odpovědnost za následné využití a recyklaci stanovených podílů obalového odpadu. Pro splnění cílových hodnot recyklace a opětovného využití odpadů, které směrnice Evropské unie stanovila na 15 %, resp. 50 % hmotnosti obalů uvedených na trh, vyjednala ČR odklad do konce roku 2005. Nicméně zpětný odběr musí výrobce zajistit již dnes, a to vlastními silami nebo prostřednictvím poplatku autorizované obalové společnosti.O všech těchto nových povinnostech chce podnikatelskou veřejnost informovat Obalová asociace SYBA, která společně s Českým sdružením pro obaly a životní prostředí na veletrhu SALIMA pořádá sérii tří krátkých seminářů s názvem “Obaly pro potraviny a nápoje dle nového obalového zákona". Semináře proběhnou ve dnech 6., 7. a 8. března vždy od 9.30 do 11.00 hodin v sále Morava pavilonu A3. “Jejich smyslem je předat pouze základní informace, protože na podrobné školení během veletrhu není čas. Nicméně věřím, že o tyto akce bude zájem, protože podnikatelé se o nové povinnosti zajímají většinou až ve chvíli, kdy začnou platit," říká tajemník asociace SYBA Vlado Volek a dodává, že na splnění většiny ustanovení nového zákona mají podnikatelé ještě přechodné období do 30. 6. 2002. “Zatím ostatně nebyla udělena ani jediná licence autorizované obalové společnosti, ovšem v březnu už doufejme bude jiná situace," vysvětlil Volek.Jedním z témat seminářů zřejmě bude i sporná část obalového zákona, která velkým prodejcům ukládá nabízet nápoje také ve vratných obalech, pokud jsou takto výrobcem plněny. “Toto ustanovení do zákona prosadili zelení aktivisté a jeho výsledkem je úplné rozvrácení a zrušení systému vratných lahví v oblasti minerálek. Kontraproduktivní nařízení se obrátilo proti výrobcům, kteří plní i do vratných obalů, protože pro management obchodních řetězců je nejschůdnější cestou odebírat minerálky jen od firem, které plní pouze do plastu," prohlásil Volek a vyjádřil obavu, že dané ustanovení poškodí i zavedený systém vratných obalů v hotelích a restauracích.

SALIMA chystá návštěvníkům překvapení

První přehlídka biopotravinNováčkem roku 2002, který si zaslouží zvláštní zmínku, bude KEZ, o.p.s. neboli Kontrola ekologického zemědělství, obecně prospěšná společnost. V její režii se na výstavišti uskuteční první Biojarmark čili souborná přehlídka biopotravin, které se na ploše cca 100 m2 zúčastní přibližně dvě desítky producentů. K vidění budou jak zemědělské výpěstky, tak zpracované potraviny, a to nejen od drobných podnikatelů, ale i firem zvučných jmen (například OLMA Olomouc nebo RACIO Břeclav). Producenti biopotravin se veletrhu SALIMA samozřejmě účastnili i v minulosti, ale nikdy nešlo o soubornou přehlídku. Návštěvníci si tentokrát navíc mohou být jisti, že ve všech případech půjde o biopotraviny nejen názvem, ale i podstatou."KEZ, o.p.s., je ze zákona o ekologickém zemědělství pověřena výkonem kontroly a certifikace. Vše probíhá podle evropských norem a veškeré výrobní technologie procházejí systémovou a komplexní kontrolou, pravidelnou i neohlášenou," říká vedoucí oddělení rozvoje KEZ, o.p.s, Roman Rozsypal. Projekt Biojarmark při veletrhu SALIMA 2002 je součástí grantu programu PHARE.Ministerstvo zemědělství s velkou expozicíStánek rekordního rozsahu 170 m2 si v přízemí pavilonu C pronajímá jeden z gestorů veletrhu - Ministerstvo zemědělství ČR. Jeho významná část bude věnována státní politice pro bezpečnost poravin, kterou budou prezentovat odborníci z odboru potravinářské výroby Mze ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního zdravotního ústavu, České zemědělské a poravinářské inspekce apod. Samostatné sekce budou patřit například Ústavu zemědělských a potravinářských informací, VŠCHT Praha, MZLU Brno, Agentuře SAPARD a dalším. Součástí expozice bude infopult s materiály objasňujícími mimo jiné předvstupovou politiku ČR ve sféře zemědělství a potravinářství. Význam expozice spočívá v soustředění velkého množství aktuálních a potřebných informací do jediného prostoru. Aby odborná veřejnost mohla této příležitosti náležitě využít, po celou dobu veletrhu zde budou přítomni odborníci z jednotlivých institucí připravení konzultovat konkrétní problémy.

Akce konané během celého veletrhu

EXPO IMAGEZákladní kolo celoroční soutěže o nejpůsobivější expozici: EXPO IMAGE 2002”

--

Dny českého piva 2002Prodejní a prezentační přehlídka českých pivovarů. Součástí této akce bude komponovaný doprovodný program (16.00 - 22.00), jehož součástí budou mimo jiné pivní soutěže, rozšířené nápojové a gastronomické služby, zábavné a hudební produkce, prezentace firem.

Termín konání:

5. - 8. 3. 2002

Místo konání:

Brno - Výstaviště, pavilon G2

Pořadatel:

Veletrhy Brno

Vstup:

10.00 - 18.00 hod. vstup pro vystavovatele a odborné návštěvníky z celého areálu výstaviště zdarma 10.00 - 22.00 hod - vstup pro veřejnost branou z ulice Hlinky (vstupné 50,-Kč)

--
--

Brněnský FESTIVAL VÍNA 2002Prodejní a degustační přehlídka vín od renomovaných i malých výrobců.

Termín konání:

5. - 8. 3. 2002

Místo konání:

Brno - Výstaviště, pavilon G2

Pořadatel:

Veletrhy Brno Sdružení vinoték Brno s.r.o.

Odborný garant:

Asociace vinoték ČR

Vstup:

10.00 - 18.00 hod. vstup pro vystavovatele a odborné návštěvníky z celého areálu výstaviště zdarma 10.00 - 20.00 hod - vstup pro veřejnost branou z ulice Hlinky (vstupné 50,- Kč)

--

BACKFORUM - pekařské fórum

Termín konání:

5. - 8. 3. 2002

Místo konání:

Brno - Výstaviště, pavilon B - přízemí

Pořadatel:

Veletrhy Brno Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČRSvaz průmyslových mlýnů ČR CS GOSTOL TRADING, s.r.o.

Odborný garant:

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR, Svaz průmyslových mlýnů ČR

Vstup:

volný

--

FINÁLE Gastro junior BRNO 20028. ročník soutěže mladých gastronomických odborníků. Finále pódiové národní soutěže studentů gastronomických a hotelových škol, středních odborných škol a učilišť v oborech kuchař, cukrář a číšník do věku 21 let. Soutěžit bude celkem 75 soutěžících. Hlavními surovinami budou losos, banány, pálená hmota a hrušky.

Termín konání:

6. - 8. 3. 2002

Místo konání:

Brno - Výstaviště, pavilon H

Pořadatel:

Veletrhy BrnoAsociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka BrnoSOU a SOŠ potravinářská a služeb Brno - obor číšník

Odborný garant:

Asociace kuchařů a cukrářů ČRAsociace číšníků ČR

Uzávěrka přihlášek:

postup do finále podle výsledků regionálních kol

Vstup:

vstupné 20,- Kč - vstup branou z ulice Hlinky do vyhrazeného prostoru pavilonu H

---

Úterý 5. 3. 2002

Oficiální zahájení Mezinárodních potravinářských veletrhů

Termín konání:

5.3.2002 10.00. hod

Místo konání:

Rotunda pavilonu A

--

Řízená degustace produktů uskupení Bohemia Sekt Českomoravská vinařská a.s.

Termín konání: 5.3.2002 11.00 - 12.00 hod

Místo konání: pavilon A3, sál Brno

-

Tisková konference Bohemia Sekt Českomoravská vinařská a.s.

Termín konání: 5.3.2002 13.00 - 14.00 hod

Místo konání: pavilon A3, sál Brno

-

Prezentační seminář "Víno a Rakousko"Třídenní akce na které se představí Rakousko jako partnerská země veletrhu VINEX 2002. Seminář představí nejen nejdůležitější vinařské oblasti, ale bude také spojen s ochutnávkou rakouských vín.

Termín konání:

5.3.2002 11.00 - 12.00 hod

Místo konání:

pavilon A3 - sál Morava

-

Prezentace firmy Proud Food

Termín konání: 5.3.2002 11.00 - 12.00 hod

Místo konání: Administrativní budova BVV, sál 103

-

Kulatý stůl kaktuálním otázkám českého pivovarnictvíDiskusní setkání představitelů vrcholového managementu pivovarů sdružených v Českém svazu pivovarů a sladoven a Svazu malých nezávislých pivovarů k aktuálním otázkám českého sladovnictví a pivovarnictví, a to i v evropském měřítku za předpokládané účasti vrcholných představitelů Ministerstva zemědělství, státní správy, TOP manažerů, pivovarských odborníků a novinářů.

Termín konání:

5.3.2002 14.30 - 16.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Morava

--

Panelová diskuse Ministerstva zemědělství

Termín konání:

5.3.2002 13.00 - 15.00 hod

Místo konání:

pavilon E, tiskové středisko

-

Tisková konference velvyslanectví Polské republiky

Termín konání: 5.3.2002 15.00 - 16.30 hod

Místo konání: pavilon E, tiskové centrum

-

Seminář "Doprava a skladování těžce tekoucích sypkých hmot"

Témata:

1. Vynášecí systémy pro těžce tekoucí sypké hmoty 2. Aplikace pasivních prvků při skladování sypkých hmot 3. Teorie toku sypkých hmot

Termín konání:

5.3.2002 13.00 - 17.00.hod

Místo konání:

Kongresové centrum, sál D

--

Zasední rozšířeného představenstva Potravinářské komory

Za účasti ministra zemědělství ČR a předsedy a členů zemědělského výboru PSP ČR.

Termín konání: 5.3.2002 15.00 - 17.00 hod

Místo konání: hotel Holiday Inn, sál B

-

Zlatá SALIMAVyhlášení výsledků prestižní soutěže určené pro vystavovatele Mezinárodních potravinářských veletrhů - SALIMA. o nejlepší exponáty.

Organizátor:

Fair Agency

Termín konání:

5.3.2002 18.00 hod

Místo konání: Rotunda pavilonu A

-

Společenský a kontaktní galavečer - SALIMA, MBK, INTECOOficiální večer mezinárodních potravinářských veletrhů spojený s prezentacemi výrobků a distributorů z oblasti potravinářství. Součástí večera je zábavný program s rautovým občerstvením.

Termín konání:

5.3.2002 19.30.hod

Místo konání:

hotel Voroněž

-

Středa 6. 3. 2002

6.Konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původuKonference s mezinárodní účastí zaměřená na veterinárně-hygienický dozor nad zdravotní nezávadností potravin a surovin živočišného původu v produkční, zpracovatelské a obchodní oblasti. Tematické zaměření: - uplatnění legislativy EU v našich podmínkách- značení masa - problém identifikace a registrace zvířat

Termín konání:

6.3.2002 9.00 - 13.00.hod

Místo konání:

Kongresové centrum, sál A

--

29. Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin

Termín konání:

středa 6. 3. 2002, 9.00 - 15.00 hod.

Místo konání:

Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně - aula

--

Seminář "Obaly pro potraviny dle nového obalového zákona"Třídenní série krátkých seminářů na aktuální téma pod garancí Obalové asociace SYBA a Českého sdružení pro obaly a životní prostředí.

Termín konání:

6. 3. 2002 9.30 - 11.00.hod

Místo konání:

pavilon A3 - sál Morava

--

Seminář "Nápojový průmysl - trendy a perspektivy"

Termín konání:

6.3.2002 9.30 - 12.30 hod

Místo konání:

Hotel Holiday-inn, kongresová hala

--

Seminář "Problematika geneticky modifikovaných organismů v potravinářství"2. ročník semináře osvětlující změnu ve složení potravin způsobenou genetickou modifikací, seznamující s legislativní situací v nakládání s modifikovanými surovinami, s požadavky na značení a s podstatou kontrolních metod.

Termín konání:

středa 6. 3. 2002, 10.00 - 14.00 hod.

Místo konání:

Kongresové centrum Brno, sál B

--

Seminář "Nové trendy na americkém a českém trhu potravin"Pokračování loňské úspěšné akce věnované problematice obchodu s potravinami za účasti renomovaných odborníků v této oblasti.

Termín konání:

6.3.2002 9.00 - 17.00.hod

Místo konání:

Kongresové centrum, klub Kongresového centra

--
-
--
--
-

Prezentační seminář "Víno a Rakousko"Třídenní akce na které se představí Rakousko jako partnerská země veletrhu VINEX 2002. Seminář představí nejen nejdůležitější vinařské oblasti, ale bude také spojen s ochutnávkou rakouských vín.

Termín konání:

6.3.2002 13.00 - 14.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Morava

-

Tisková konference Ministerstva zemědělství - Státní politika bezpečnosti potravin

Termín konání:

6.3.2002 13.00 hod

Místo konání:

pavilon E, tiskové středisko

--

Sladké podnikání

Termín konání:

6.3.2002 13.00 - 13.30 hod

Místo konání:

pavilon B, BackForum

--

Virtuální obchodní dům - pracovní setkání Moravské asociace podnikatelek a manažerek

Termín konání:

6.3.2002 14.00 - 16.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Brno

--

Řízená degustace produktů uskupení Bohemia Sekt Českomoravská vinařská a.s.

Termín konání: 6.3.2002 15.00 - 16.00 hod

Místo konání: pavilon A3, sál Morava

-

Seminář "Korek a víno"

Termín konání:

středa 6. 3. 2002, 10.30 - 12.00 hod.

Místo konání:

pavilon A3, sál Brno

--

Společenský a kontaktní galavečer VINEXOficiální večer spojený s vyhlášením výsledků soutěží GRAND PRIX VINEX 2002, a prezentací soutěží Královna vín Vinex 2002 a GRAND PRIX SoMmelier Vinex 2002. V rámci večera proběhnou prezentace vítězů soutěže Grand Prix VINEX. 2002.

Termín konání:

středa 6.3.2002, 19.30 - 23.00 hod.

Místo konání:

Brno, hotel Voroněž

Čtvrtek 7. 3. 2002

Seminář "Obaly pro potraviny dle nového obalového zákona"

Termín konání:

7.3.2002 9.30 - 11.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Morava

--

Asociace výrobců lahůdek

Termín konání: 7. 3. 2002 9.30 - 13.30 hod

Místo konání:Administrativní budova BVV, sál 103

-

Konference "Biopotraviny na talíři"

Valná hromada

Termín konání: 7.3.2002 10.00 - 14.00 hod

Místo konání: Administrativní budova BVV, sál 300

-

Řízená degustace produktů uskupení Bohemia Sekt Českomoravská vinařská a.s.

Termín konání: 7.3.2002 11.00 - 12.00 hod

Místo konání: pavilon A3, sál Morava

-

Seminář "Nové trendy na americkém a českém trhu potravin"Pokračování loňské úspěšné akce věnované problematice obchodu s potravinami za účasti renomovaných odborníků v této oblasti.

Termín konání: 7.3.2002 9.00 - 10.30 hod

Místo konání: Kongresové centrum Brno, klub Kongresového centra

-

Prezentační seminář "Víno a Rakousko"Třídenní akce na které se představí Rakousko jako partnerská země veletrhu VINEX 2002. Seminář představí nejen nejdůležitější vinařské oblasti, ale bude také spojen s ochutnávkou rakouských vín.

Termín konání:

7.3.2002 13.00 - 14.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Morava

--

Aukce archívních vín

Termín konání:

7.3.2002 15.00 - 17.30 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Morava

--

8. Konference o technologii masa

Termín konání: 7. 3. 2002, 9.00 - 15.00 hod.

Místo konání: Kongresové centrum Brno, sál A

-

MT TRADE - prezentace italských vín

Termín konání: 7. 3. 2002 18.00 - 20.00 hod.

Místo konání:Administrativní budova BVV, sál 103

-

Pátek 8. 3. 2002

Seminář "Obaly pro potraviny dle nového obalového zákona"

Termín konání:

8.3.2002 9.30 - 11.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Morava

-
-
--
--

ACIDOX proces - nový systém mytí lahví pro pivovarský a vinařský průmyslPrezentace firmy DI THOHAUSER

Termín konání: 8.3.2002 10.00 - 11.00 hod

Místo konání:

pavilon A3, sál Brno

--
--

Párou na výstavištěJízda parního vlaku z Prahy Masarykova nádraží do Brna a zpět, s příjezdem přímo do areálu brněnského výstaviště. Vlak bude vedený rychlíkovou parní lokomotivou 498.022 - ALBATROS. Ve vlaku bude zařazen restaurační vůz a historické salónní vozy.

Termín konání:

pátek 8.3.2002

Jízdní řád:

odjezd z Prahy cca 7.00 hod., příjezd na výstaviště mezi 11.00 a 12.00 hododjezd z výstaviště cca 17.00 hod., příjezd do Prahy cca 22.00 hod.

--

Gastro junior BRNO 2002 - slavnostní vyhlášeníSlavnostní vyhlášení finále pódiové národní soutěže studentů gastronomických a hotelových škol, středních odborných škol a učilišť v oborech kuchař, cukrář a číšník do věku 21 let.

Termín konání:

pátek 8.3.2002, 16.00 hod.

Místo konání:

Kongresový sál hotelu Holiday Inn

--

Tuplák STAROBRNO 2002Finále soutěže návštěvníků v nejrychlejším vypití jednoho litru 10% piva.

Termín konání:

pátek 8. 3. 2002, 18.30 - 19.30 hod.

Místo konání:

Brno - Výstaviště, pavilon G2


Zdroj: Agris, 12. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 21:15