Agris.cz - agrární portál

Chybné testy na BSE také v německých státních laboratořích

12. 2. 2002 | ČTK

V Německu se šíří aféra s chybnými testy na dobytčí onemocnění BSE. Zatímco dosud se prohřešky týkaly jen soukromých laboratoří, v největší spolkové zemi Bavorsku se přišlo poprvé na chybné zkoušky i ve státem kontrolovaném zařízení. V jednom podniku v Norimberku, který měl povolení zjišťovat "nemoc šílených krav", byly odhaleny nedostatky ve 113 jednotlivých zkouškách, informovalo v pondělí bavorské ministerstvo zemědělství. Už minulý týden tam skandál postihl jednu soukromou laboratoř ve Westheimu. Také úřady v Bádensku-Württembersku nejnověji potvrdily, že od jara loňského roku se nepořádně testovalo 40.000 kusů dobytka. Do obchodní sítě se dostalo téměř 10.000 tun nedostatečně ověřeného hovězího masa. Úřady teprve zjišťují, kam vůbec bylo maso dodáváno. Spolková ministryně zemědělství Renate Künastová dosud připouštěla, že časový a finanční tlak je na soukromé laboratoře větší, protože musejí na zkouškách vydělávat. Provalení chyb ve státních zařízeních ale vyvolává nový šok. Také hovězí maso, které Německo posílá jako potravinovou pomoc do Severní Koreje, se musí přetřídit. Podle rozhodnutí Künastové se musí nedostatečně kontrolované maso a výrobky z něj likvidovat, i když odborníci považují nebezpečí pro spotřebitele za velmi malé. Zatím nejsou žádné poznatky, že by se pozitivní testy vydávaly za negativní. Ministerstvo v Berlíně oznámilo, že za chyby v testování nemůže vyloučit také finanční postih ze strany Evropské unie. Komisař EU pro ochranu spotřebitelů David Byrne žádá od Německa informace, do kterých zemí se šlendriánsky testované maso dostalo. Pohrozil, že se EU nebude podílet na ztrátách, které v Německu vadnými zkouškami vznikly. Déle než rok po vrcholu krize kolem nemoci "šílených krav" chyby v testování dobytka opět znejistily německého zákazníka. Ačkoli kupující začali opět více sahat po hovězím mase, zemědělci se obávají, že odhalení nedostatečných kontrol v laboratořích opět může otřást důvěrou. Po vypuknutí nákazy v listopadu 2000 chuť na hovězí v Německu výrazně zašla a obchod s gastronomií zaznamenaly až 80procentní propad v odbytu. Postupem času se ale začala situace srovnávat. Přesto loni poprvé spotřebitelé zkonzumovali více drůbežího masa než hovězího. Jeden obyvatel v průměru snědl 10,4 kilogramu drůbeže, ale jen 8,2 kilogramu hovězího. Nákaza BSE dosud byla v Německu zjištěna u téměř 150 zvířat.


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 21:34