Agris.cz - agrární portál

Veterináři zpřísní kontrolu nezávadnosti surovin

19. 2. 2002 | Agris

Podle signálů z Bruselu čeká v budoucnosti veterinární dozor výrazné rozšíření činnosti v oblasti dozoru nad nezávadností surovin pro potraviny živočišného původu. Uvedl to dnes ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Holejšovský.

Cílem kontrol bude podle Holejšovského schopnost zpracovatele doložit v každém okamžiku výrobního procesu původ použité suroviny. "To znamená, že u masa bude muset prokázat, ze kterého zvířete nebo zvířat je, kde bylo poraženo, kde vykrmeno. Prakticky všechno, jako je tomu již nyní u skotu. Týkat se to bude i mléka, vajec, medu, ryb, zkrátka všech potravin živočišného původu," konstatoval Holejšovský.

Smyslem zvýšeného dozoru je přitom podle šéfa SVS zájem spotřebitele, který by měl tak získat oproti současnému stavu ještě větší jistotu o zdravotní nezávadnosti potravin.


Zdroj: Agris, 19. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 17:49