Agris.cz - agrární portál

Prachatická mlékárna se rozšíří

20. 2. 2002 | Mladá fronta Dnes

Ze čtyřiceti nových pracovních míst se na jaře mohou těšit Prachatice, kde se aktuální míra nezaměstnanosti pohybuje těsně pod šestiprocentní hranicí.

Nejen nové továrny v desetihektarové průmyslové zóně, která se pomalu rodí za Prachaticemi, ale i jeden z tradičních zaměstnavatelů uprostřed města nabízí nová pracovní místa. Jihočeské mlékárny právě dokončují rozšíření svého tamního závodu, do něhož během března a dubna přijmou čtyřicet pracovníků - převážně žen. Za vším stojí bílé přírodní sýry jadel a akawi. Totiž ještě před třemi lety hrozilo prachatickému závodu uzavření, ale nakonec do něho kapitáni Jihočeských mlékáren přesunuli z Blatné a Humpolce produkci obou pařených sýrů. Toto strategické rozhodnutí tehdy zachránilo mlékárenství v Prachaticích.

Ruční práce

Nyní si obrovský úspěch obou sýrů na arabských trzích vyžádal, aby továrna o něco povyrostla. Manažeři společnosti v Českých Budějovicích se proto rozhodli vložit do výstavby nové sýrárny v Prachaticích patnáct milionů korun. Kvůli tomu bude továrna potřebovat čtyřicet žen, které si na ruční pletení sýrů sama zaškolí. O nabízená místa se už zajímá několik uchazeček, převážně propuštěných šiček z textilních firem. "Na jedno místo se zatím hlásí čtyři ženy, takže si budeme moci vybírat," konstatoval ředitel prachatického závodu Jiří Toman. Navíc uchazečky mohou přijít i z místní elektrotechnické firmy Vishay Electronics, která na jaře neprodlouží pracovní smlouvy asi třiceti zaměstnancům. Důvodem je pokles poptávky především u telekomunikačních společností, které omezily odběr.

Úspěch libanonského obchodníka

Za růstem výroby speciálních sýrů, které se dělají výhradně ručně, stojí především libanonský obchodník Abdul Rahman Tabbara. Ten pravidelně odebírá jadel a akawi z Prachatic ročně asi za 180 milionů korun a pak je prodává v arabských zemích - především Libanonu, ale i v Kuvajtu, Saudské Arábii, Spojených arabských emirátech. Nyní kvůli tamní rostoucí poptávce požaduje zvýšení dodávek, takže mlékárny rychle přistoupily k nezbytnému rozšíření závodu. Místní úřad práce ve zvětšení produkce mlékáren vidí další výhody pro region: Tvrdí, že tím se vytvoří nová místa nejen přímo v mlékárenském provoze, ale práce přibude i na okolních šumavských loukách. "Zvýší se objem výkupu mléka od odběratelů, což výrazně pomůže zemědělcům," věří zástupce ředitele pracovního úřadu Václav Pauch. Jadel a akawi však nejsou jediné sýry, které Jihočeské mlékárny v těchto dnech nestíhají vyrábět. Nyní totiž registrují na domácím trhu prudký růst obliby přírodních sýrů - Češi tak v jejich spotřebě dohánějí západní Evropu. Proto firma hodlá letos investovat další desítky milionů korun do zvýšení produkce i dalších sýrů: Cottige ve Strakonicích, Zlata v Řípci, Nivy v Českém Krumlově či Madelandu v Plané nad Lužnicí. Jihočeské mlékárny jsou největším zpracovatelem mléka v zemi - prachatický provoz je jedním z osmi jejich výrobních závodů. Loňské tržby firmy dosáhly 6,37 miliardy korun, předpokládaný čistý zisk 13,5 milionu.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 20. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 11:08