Agris.cz - agrární portál

Španělsko se bojí o nezávadnost potravin po rozšíření EU

21. 2. 2002 | ČTK

Španělsko má starost, aby se po rozšíření Evropské unie na východ nezvýšila rizika závadnosti potravin. Kandidátské země proto musejí zlepšit kontrolu potravin a lépe zabezpečit "propustné" hranice se zeměmi dále na východ, řekl dnes španělský ministr zemědělství Miguel Arias Caňete. "U bezpečnosti potravin nebude pro kandidátské země žádné přechodné období a nebude stačit pouze vydat sadu pravidel. Nezávadnost potravin musí podpořit infrastruktura a regulace," řekl ministr podle agentury Reuters. Španělsko, které nyní EU předsedá, je však samo v poslední době v přístupu k nezávadnosti vyvážených potravin na štíru, což dokládá skandál s olivovým olejem. Loni české úřady objevily v některých olivových olejích ze Španělska až desetinásobně vyšší obsah rakovinotvorných polyaromatických uhlovodíků. Poté, co na to španělskou stranu upozornily, uběhlo ještě nejméně čtvrt roku, než Madrid proti vývozu nebezpečného oleje zasáhl. Španělští činitelé se tehdy, zjevně pod tlakem domácí producentské lobby, snažili problém bagatelizovat jako obchodní spor, psal loni v červenci španělský tisk. EU, z níž se do východní Evropy rozšířila mimo jiné obávaná nemoc šílených krav, požaduje po nových členech od začátku uplatňování většiny nákladné regulace, zemědělcům v budoucích členských zemích však chce přiznat jen malou část subvencí. Evropská komise navrhuje poskytovat farmářům v těchto zemích zpočátku jen 25 procent přímé pomoci, kterou dostávají farmáři v nynější patnáctce, a na 100 procent přejít postupně do roku 2013. Většina uchazečů považuje takové zacházení za nespravedlivou diskriminaci.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 15:30