Agris.cz - agrární portál

Zpráva o trhu zeleniny 8. týden 2002

23. 2. 2002 | VÚZE

NTIS

České republiky

Nezávislý tržní informační systém

Mánesova 75

Praha 2 PSČ 120 58

( 02/22 000 133

( 02/22 000 159

Image1.jpg

AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY

----

Ročník VI. Číslo 7

NTISČR

Image2.jpg

21. února 2002

Týden 8/2002

Zpráva o trhu zeleniny

Vydavatel

Obsah

Strana

NTISČR

Image3.jpg

Komoditní zpravodajství

1

Mánesova 75

Informace o cenách zeleniny v ČR

2

Praha 2

Zahraniční obchod ČR

4

PSČ 120 58

Informace ze zahraničí

4

KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ

Situace na trhu

V 8. týdnu, v porovnání se 7. týdnem, se průměrné ceny zemědělských výrobců (CZV) u výběrového souboru vyznačovaly mírnými cenovými změnami, s převážně stoupající tendencí. K nejvyššímu růstu průměrné CZV došlo u zelí hlávkového bílého o 10,3 %, což představuje zvýšení ceny o 0,80 Kč na 14,60 Kč/kg. Pokles průměrné CZV byl zjištěn pouze u petržele, jejíž cena klesla o 3,7 %, tj. snížení o 0,70 Kč na 18,20 Kč/kg. U ostatních sledovaných druhů výběrového souborů se změny průměrných CZV pohybovaly v rozmezí od + 1,2 % u zelí hlávkového červeného do + 8,1 % u celeru. Průměrná CZV se ve srovnání s minulým týdnem nezměnila pouze u mrkve a karotky.

V 7. týdnu, ve srovnání s předchozím týdnem, byly zaznamenány nejednotné trendy cenových změn průměrných obchodních nákupních cen (ONC), především u zeleniny z tuzemska. Nejvýrazněji stoupla průměrná ONC u mrkve a karotky (o 17,2 %, tj. o 1,60 Kč na 10,90 Kč/kg). Další významná zvýšení těchto cen byla zjištěna u celeru bez natě (o 13,3 %, tj. o 1,40 Kč na 11,90 Kč/kg) a cibule suché červené. Průměrná ONC u cibule suché červené vzrostla o 0,90 Kč, což představuje zvýšení o 8,9 % na 11,- Kč/kg. Mírné zvýšení této ceny bylo zaznamenáno také u cibule suché světlé (o 5,0 % na 6,30 Kč/kg) a petržele bez natě (o 4,8 % na 15,20 Kč/kg). Nepatrný pokles průměrných ONC byl zjištěn pouze u zelí hlávkového červeného (o 2,2 %, tj. o 0,20 Kč na 8,80 Kč/kg) a pažitky (o 0,7 % na 13,50 Kč/ks). Průměrné ONC u ostatních sledovaných druhů zeleniny domácí produkce byly beze změn. Průměrné obchodní nákupní ceny (ONC) zeleniny z dovozu se vyznačovaly převážně klesajícím cenovým trendem. Nejvyšší snížení těchto cen bylo zjištěno u okurek salátových, jejichž průměrná ONC klesla o 17,5 %, tj. o 7,40 Kč na 35,- Kč/kg. Další významná snížení průměrných ONC se týkala brukve (o 15,9 %, tj. o 2,10 Kč na 11,10 Kč/ks), mrkve a karotky (o 12,6 %, tj. o 1,30 Kč na 9,- Kč/kg) a křenu (o 11,0 %, tj. o 4,40 Kč na 35,60 Kč/kg). K podstatnému zvýšení průměrné ONC došlo u rajčat o 22,4 %; což představuje růst ceny o 5,- Kč na 27,30 Kč/kg.

Průměrné obchodní odbytové ceny(OOC) výběrového souboruu druhů z dovozové produkce měly obdobný trend cenových změn jako ONC. K nejvyššímu poklesu došlo u ředkve bílé. Její průměrná OOC se snížila (o 25,2 %, tj. o 3,60 Kč na 10,70 Kč/ks). K podstatnému snížení průměrných OOC došlo u okurek salátových (o 16,8 % na 44,60 Kč/kg), papriky bílé (o 12,7 % na 50,90 Kč/kg), mrkve a karotky (o 12,6 % na 12,50 Kč/kg) a brukve (o 10,4 % na 14,70 Kč/ks). Naopak nejvíce se zvýšila průměrná OOC u rajčat, jejichž průměrná OOC stoupla o 25,6 % na 33,40 Kč/kg, což představuje zvýšení o 6,80 Kč. Změny průměrných OOC u zeleniny z domácí produkce rovněž korespondovaly s tendencí změn průměrných obchodních nákupních cen. Nejvíce klesla průměrná OOC u petrželové natě (o 11,7 %, tj. o 8,30 Kč na 62,50 Kč/kg). U celeru bez natě byl naopak zjištěn nejvyšší růst průměrné OOC (o 10,1 %, tj. o 1,40 Kč na 15,20 Kč/kg). U ostatních druhů zeleniny z domácí produkce byly zaznamenány mírné změny průměrných OOC v rozmezí od - 3,4 % u cibule suché světlé do + 5,6 % u zelí hlávkového bílého. Průměrné OOC u zelí kysaného baleného, petržele bez natě, pažitky a červené řepy zůstaly na cenové úrovni minulého týdne.

NTIS ČR

Image4.jpg

NTISČR

Image5.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 21.2. 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Ceny zemědělských výrobců

Změna průměrné CZV

proti 14.2. 2002

minimální

maximální

průměrná

v Kč

v %

Celer

kg

9,00

15,00

12,00

+0,90

+8,1

Cibule

kg

5,00

8,50

6,60

+0,20

+3,1

Mrkev a karotka

kg

5,00

15,30

8,10

0,00

0,0

Petržel

kg

10,00

23,40

18,20

-0,70

-3,7

Zelí hlávkové bílé

kg

5,50

12,00

8,60

+0,80

+10,3

Zelí hlávkové červené

kg

5,50

10,50

8,50

+0,10

+1,2

Zelí kysané balené

500g

14,00

16,00

14,90

+0,30

+2,1

Zelí kysané vol.

kg

9,00

13,60

10,50

+0,20

+1,9

Pramen: ZUČM

Obchodní nákupní ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 8. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brukev s natí bílá

ks

-

-

-

9,00

14,10

11,10

Celer bez natě

kg

10,50

13,40

11,90

-

-

-

Cibule suchá světlá

kg

5,50

7,50

6,30

6,90

8,70

7,80

Cibule suchá červená

kg

9,40

12,50

11,00

-

-

-

Cibule s natí lahůdková

sv.

-

-

-

11,90

16,10

14,00

Česnek

kg

-

-

-

24,50

32,50

28,00

Červená řepa

kg

6,00

10,40

7,50

-

-

-

Kapusta hlávková

kg

6,50

17,80

11,20

22,00

27,70

24,90

Křen

kg

-

-

-

30,60

41,90

35,60

Květák

ks

-

-

-

16,60

22,00

20,40

Mrkev a karotka

kg

10,80

11,00

10,90

7,50

9,90

9,00

Mrkev a karotka s natí

sv.

-

-

-

14,00

17,20

15,60

Okurky salátové

kg

-

-

-

27,50

43,70

35,00

Paprika bílá

kg

-

-

-

29,00

56,00

42,60

červená

kg

-

-

-

41,70

50,00

44,30

oranžová

kg

-

-

-

54,80

60,80

57,20

zelená

kg

-

-

-

30,60

45,00

36,40

žlutá

kg

-

-

-

41,50

56,00

46,60

Pažitka

ks

12,90

14,00

13,50

-

-

-

Pekingské zelí

kg

-

-

-

17,50

19,50

18,70

Petržel bez natě

kg

12,80

16,10

15,20

-

-

-

Petrželová nať (kadeřavá)

kg

-

-

-

45,90

63,70

54,80

Pór

kg

-

-

-

21,00

28,90

24,70

Rajčata

kg

-

-

-

21,30

29,80

27,30

Ředkev bílá

ks

-

-

-

7,70

9,40

8,60

Ředkvička

sv.

-

-

-

7,00

8,40

7,90

Salát barevný

ks

-

-

-

19,60

21,90

20,80

Salát hlávkový

ks

-

-

-

11,00

23,00

14,70

Zelí hlávkové bílé

kg

4,00

9,30

7,30

-

-

-

Zelí hlávkové červené

kg

7,00

11,00

8,80

-

-

-

Zelí kysané balené

500g

7,50

7,60

7,60

7,10

9,90

8,50

NTISČR

Image6.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

pokračování tabulky

Obchodní nákupní ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 8. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Zelí kysané volné

kg

7,50

13,50

11,40

-

-

-

Žampiony

kg

42,00

46,00

43,90

-

-

-

Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH, včetně dopravy (u dovozové produkce i včetně cla).

Pomlčka - méně než 3 respondenti

Obchodní odbytové ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny:8. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Odbytové ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brukev s natí bílá

ks

-

-

-

12,50

17,50

14,70

Celer bez natě

kg

14,00

16,20

15,20

14,50

16,00

15,10

Cibule suchá světlá

kg

7,50

9,00

8,40

-

-

-

Cibule suchá červená

kg

9,20

17,60

11,80

-

-

-

Cibule s natí lahůdková

sv.

-

-

-

14,50

18,90

17,00

Česnek

kg

-

-

-

28,50

37,50

33,80

Červená řepa

kg

7,00

12,10

9,30

-

-

-

Kapusta hlávková

kg

8,00

22,20

17,10

20,00

33,20

27,60

Kapusta růžičková

kg

-

-

-

37,80

48,90

43,40

Křen

kg

-

-

-

36,00

59,00

45,60

Květák

ks

-

-

-

19,50

30,50

26,90

Mrkev a karotka

kg

-

-

-

10,00

13,60

12,50

Mrkev a karotka s natí

sv.

-

-

-

17,90

20,20

20,00

Okurky salátové

kg

-

-

-

34,00

52,90

44,60

Paprika bílá

kg

-

-

-

34,90

74,20

50,90

červená

kg

-

-

-

48,40

65,00

55,90

oranžová

kg

-

-

-

62,00

72,60

68,80

zelená

kg

-

-

-

36,00

52,00

46,10

žlutá

kg

-

-

-

52,20

69,00

60,10

Pažitka

ks

15,40

18,60

17,00

-

-

-

Pekingské zelí

kg

-

-

-

22,90

24,00

23,50

Petržel bez natě

kg

16,20

22,50

19,70

18,00

22,50

19,60

Petrželová nať (kadeřavá)

kg

60,00

65,00

62,50

61,00

80,00

72,70

Pór

kg

-

-

-

27,00

39,80

32,70

Rajčata

kg

-

-

-

25,80

39,00

33,40

Ředkev bílá

kg

-

-

-

23,60

24,00

23,80

Ředkev bílá

ks

-

-

-

9,90

11,00

10,70

Ředkvička

sv.

-

-

-

9,50

13,90

10,70

Salát barevný

ks

-

-

-

25,90

28,80

27,40

Salát hlávkový

ks

-

-

-

13,50

27,00

17,30

Zelí hlávkové bílé

kg

5,50

11,80

9,50

11,90

12,90

12,40

Zelí hlávkové červené

kg

8,50

13,00

11,00

-

-

-

Zelí kysané balené

kg

8,50

10,00

9,20

-

-

-

Zelí kysané volné

kg

9,00

15,80

12,80

-

-

-

Žampiony

kg

51,00

58,00

53,40

-

-

-

Poznámka : MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.

Pomlčka - méně než 3 respondenti

NTISČR

Image7.jpg

Zahraniční obchod

Zahraniční trhy

Dovoz vybraných druhů zeleniny od 2. 2. do 8. 2. 2002

Druh zeleniny

DOVOZ celkem

z toho dovoz

EU

CEFTA

t

Kč/kg1)

t

Kč/kg1)

t

Kč/kg1)

Artyčoky

0,3

95,20

0,3

95,00

-

-

Brokolice

14,6

33,80

14,6

33,80

-

-

Celer hlízový

56,5

5,10

46,5

4,20

10,0

9,50

Celer ne hlízový

1,9

22,40

1,9

22,40

--

Cibule

8,7

20,50

3,2

39,40

5,4

8,00

Cibule šalotka

2,6

25,50

2,6

25,50

-

-

Česnek

53,7

18,50

-

-

-

-

Kapusta hlávková

35,2

21,10

27,7

21,70

7,5

18,80

Kapusta růžičková

3,0

23,00

2,8

23,10

0,2

22,00

Křen

3,0

25,90

-

-

3,0

25,90

Květák

379,5

7,80

379,5

7,80

-

-

Lilek

3,8

29,40

3,8

29,40

-

-

Mrkev, tuřín

335,6

8,10

278,9

8,90

56,8

4,30

Okurky čerstvé, chlazené

265,6

35,80

227,6

34,70

17,3

51,60

Paprika

377,8

32,40

344,2

34,00

17,2

11,80

Pór

90,6

17,40

86,0

17,50

4,3

15,20

Rajčata

538,0

20,60

443,8

20,10

1,1

36,30

Ředkvička, řepa salátová

120,3

8,80

83,3

7,80

37,0

11,20

Salát hlávkový

27,7

47,60

3,8

51,10

5,0

41,20

Salát ne hlávkový

4,6

43,60

4,6

43,60

-

-

Špenát

1,1

37,60

1,1

37,60

-

-

Tykve

2,8

33,10

2,8

33,10

-

-

Zelí hlávkové

240,4

6,30

67,7

7,00

172,8

6,00

Zelí pekingské

141,5

15,30

1,1

25,60

140,4

15,20

Pozn.: Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží.

1) Jednotková hodnota.

Pramen : Celní statistika, dekádní sledování

Z provozních důvodů nebyla nová data o dovozu zeleniny do ČR v 7.týdnu 2002.

Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku

Datum zjištění ceny : 15.2. - 18.2. 2002 PLN/MJ

Druh zeleniny

MJ

Bronisze

Częstochowa

Lublin

Poznań

Wrocław

Zielona Góra

18.2.2002

15.2.2002

15.2.2002

15.2.2002

15.2.2002

18.2.2002

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Červená řepa

kg

0,65

0,80

1,10

1,10

0,90

1,00

0,80

1,00

0,80

0,80

1,00

1,00

Cibule světlá

kg

0,70

1,00

1,10

1,10

0,90

1,00

0,90

1,00

0,80

0,90

0,80

1,00

Česnek

ks

0,30

0,50

0,40

0,40

0,20

0,45

-

-

-

-

-

-

Zelí hlávkové bílé

kg

0,60

0,80

1,00

1,00

0,80

0,90

0,88

0,92

0,80

0,80

0,90

1,00

Mrkev

kg

0,60

1,20

1,00

1,00

0,60

1,00

0,80

1,00

0,40

0,70

1,00

1,00

Okurky salátové

kg

-

-

-

-

-

-

-

-

12,00

13,00

-

-

Petržel

kg

2,00

2,50

2,60

2,60

1,80

2,20

1,70

1,80

1,20

1,60

2,00

2,50

Pór

kg

2,00

2,50

2,00

2,00

1,50

2,00

2,40

2,50

2,00

2,00

0,00

0,00

Salát hlávkový

ks

3,10

3,15

3,20

3,20

1,80

2,50

2,00

2,08

-

-

3,00

3,50

Celer

kg

1,00

1,50

1,60

1,60

1,60

2,00

1,50

1,60

1,00

1,20

2,00

2,00

Žampióny

kg

4,00

5,50

3,60

4,00

4,50

6,00

3,25

4,00

3,50

4,00

4,50

4,50

Pramen: Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 13/2002,18.2. 2002

NTISČR

Image8.jpg

Zahraniční trhy

Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN

Datum zjištění ceny: 14. 2. 2002 DEM/MJ

Druh zeleniny

Země

původu

MJ

Hamburk

Mnichov

Berlín

Stuttgart

Hannover

Brokolice volně/fólie

Španělsko

100 kg

90-140

100-130

90-130

84-160

120-142

Brukev

Itálie

100 ks

38-45

30-35

35-45

32-50

40-50

Celer

Německo

100 kg

48-60

40-50

45-55

45-50

45-50

Cibule

40-60/50-70 mm

Německo

25 kg

7,5-9

7-8

7-8

7-8,5

7-9

svazková

Itálie

100 sv.

40-48

35-40

40-50

38-75

45-50

Česnek

Španělsko

100 kg

220-260

200-250

210-240

190-220

-

Červená řepa

Německo

100 kg

25-35

30-40

35-45

48-56

35-40

Čínské zelí

Německo

100 kg

-

110-120

110-125

110-120

-

Kapusta hlávková

Německo

100 kg

65-75

60-65

60-75

58-70

65-70

Květák

Francie

6 ks

4,7-5,5

4,5-5

5-6

4,5-5,5

5-5,7

Mrkev s natí

Itálie

100 sv.

45-52

45-50

40-50

40-55

50-60

Mrkev

Německo

100 kg

45-60

45-60

48-60

38-58

45-55

Okurky salátové

skleníkové 350 - 400 g

Španělsko

100 ks

62-80

65-70

66-75

70-75

60-65

skleníkové 400 - 500 g

Śpanělsko

100 ks

75-100

75-80

75-90

79-90

85-100

skleníkové 500 - 600 g

Śpanělsko

100 ks

83-105

90-100

90-110

96-108

110-120

skleníkové 600 - 750 g

Śpanělsko

100 ks

-

110-120

110-120

110-120

-

Paprika

zelená G/GG

Španělsko

100 kg

150-210

160-180

140-180

150-180

180-200

červená G/GG

Španělsko

100 kg

160-220

160-180

180-210

160-190

180-200

žlutá G/GG

Španělsko

100 kg

180-240

220-240

210-230

160-220

200-230

Pažitka

Německo

100 sv.

-

30-35

21-23

19-23

19,5-21

Petržel

Itálie

5-6 kg

10-15,5

9-12

10-11

9,5-12

9,5-11,5

Pór

Belgie

100 kg

70-88

80-90

80-100

88-100

85-100

Rajčata

polní 47-57 mm

Španělsko

6 kg

7-9,5

6-8,5

6,5-8,5

6-7,5

7-8

polní 57-67 mm

Španělsko

6 kg

7-9,5

6-8,5

6,5-8,5

6-7,5

7-8

polní 47-57 mm

Kanár. ost.

6 kg

8-11

7-9

7-9

7-11,5

7-9,5

polní 57-67 mm

Kanár. ost.

6 kg

8-10,5

8-9

7-9

7-11,5

7-9,5

Ředkvička

Itálie

100 sv.

35-42

40-45

40-50

40-55

45-50

Salát

hlávkový

Belgie

12 ks

9-11,5

8,5-10

10-12

9,8-12

9,5-13,5

ledový fólie

Španělsko

8-10 ks

7,5-9

5-8

5-9

8,5-9,5

8-9,5

Špenát

Itálie

100 kg

120-140

100-130

110-140

130-160

120-150

Zelí hlávkové bílé

Německo

100 kg

30-42

30-45

30-40

30-35

32-40

Zelí hlávkové červené

Německo

100 kg

35-45

34-45

35-45

35-45

35-45

Žampióny

Německo

100 kg

200-400

220-400

200-300

-

215-360

Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek

Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo, Nr. 07, 14. 2. 2002

Ceny producentů zeleniny ve Španělsku v oblasti Valencie EUR/MJ

Druh zeleniny

MJ

11.2.2002

4.2.2002

28.1.2002

14.1.2002

-

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

Celer naťový

kg

0,15

0,19

0,15

0,23

0,15

0,21

0,12

0,18

Cuketa

kg

0,96

1,02

0,84

0,90

2,13

2,22

1,33

1,33

Květák

kg

0,09

0,24

0,16

0,40

0,30

0,54

0,45

0,90

Rajčata

kg

0,45

0,51

0,45

0,51

0,54

0,60

0,54

0,60

Pramen: FAMMU/FAPA - Unijny i Swiatowy Rynek Owoców i Warzyw, 15. 2. 2002

NTISČR

Image9.jpg

Zahraniční trhy

Kurzy devizového trhu

Producentské ceny některých druhů zeleniny ve vybraných zemích (bez DPH) EUR/kg

-

Bulharsko

Rumunsko

Německo

Polsko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

1. Cibule

0,27

6.

0,18

6.

0,22

6.

0,41

6.

2. Mrkev

0,40

6.

0,24

6.

0,39

6.

0,98

6.

3. Zelí hlávk. bílé

0,28

6.

0,29

6.

0,28

6.

0,41

6.

4. Okurky salát.

1,37

6.

1,81

6.

-

6.

2,30

6.

-

Maďarsko

Chorvatsko

Litva

Estonsko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

1. Cibule

0,18

6.

0,31

6.

0,38

6.

0,48

6.

2. Mrkev

0,24

6.

0,70

6.

0,26

6.

0,21

6.

3. Zelí hlávk. bílé

0,18

6.

0,56

6.

0,26

6.

0,35

6.

4. Okurky salát.

2,31

6.

1,94

6.

3,60

6.

2,24

6.

Pramen: International Market Data Exchange (IMDE) - ZMP Berlín

Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 20. 2. 2002

1 EUR - 31,950 Kč

100 SKK - 75,812 Kč

1 PLN - 8,783 Kč

Vydavatel:

Odpovědný pracovník

Komoditní manager

NTIS ČR

Image10.jpg

Ing. Drahoslava Brožková,CSc.

Eva Vilhumová

Výzkumný ústav

zemědělské ekonomiky

tel.: 02/22 000 159

fax: 02/22 725 450, 22 000 423

tel.: 02/22 000 133

fax: 02/22 725 450, 22 000 423

Mánesova 75, Praha 2, PSČ 120 58

e-mail: brozkova@agrec.cz

e-mail: vilhumova@agrec.cz

Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR

Image11.jpg

).V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici E - mail adresy, o jejich poskytnutí vydavateli NTIS ČR

Image12.jpg

Zdroj: VÚZE, 23. 2. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 15:06