Agris.cz - agrární portál

V 10. týdnu se ceny potravinářského zboží ubíraly oběma směry

7. 3. 2002 | ČTK

Další zdražení některých druhů zeleniny a ovoce zjistil v 10. týdnu při pravidelném celorepublikovém šetření Český statistický úřad. Kromě zeleniny mírně podražilo i hovězí maso, některé mléčné výrobky či lahvové pivo. Naopak zlevnila například mouka a pekárenské výrobky, kuřata a cukr.

Nejvíce, stejně jako v minulém šetření, stoupla cena rajčat. Prodávala se za 65,01 koruny za kilogram, což je o 24,6 procenta dráže než před týdnem. O 3,8 procenta byly dražší banány. Více než dvouprocentní zvýšení cen však už statistici nezaznamenali u žádného z vybraných potravinářských výrobků.

Snížení ceny bylo naopak nejvýraznější u paprik a mléka. Zákazníci za ně zaplatili o 2,8, respektive o 2,3 procenta méně než před týdnem. O méně než dvě procenta levnější bylo mj. vepřové maso, šunkový salám, vejce a pekárenské výrobky.

Ceny se však velmi výrazně lišily podle regionů. Například cena rajčat, která v celorepublikovém průměru vzrostla nejvíce, se pohybovala od 57,75 Kč za kilogram v Středočeském kraji až po 74,46 koruny ve Zlínském kraji. Téměř 18korunový rozdíl byl také u vepřového masa, když za kilogram vepřové pečeně s kostí spotřebitelé zaplatili od 109,11 Kč v Ostravském po 126,83 Kč v Libereckém kraji. Velmi diferencované byly i ceny mléka, ovoce, brambor a zeleniny i dalších potravin.

Od počátku roku nejvíce podražilo rostlinné máslo a brambory, naopak levnější je vepřové maso či kuřata. Znatelné jsou také výkyvy cen zeleniny a ovoce.


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 10:38