Slovenští výrobci brynzy vítají přijetí jejího názvu v EU
11. 3. 2002 | ČTK
Jako naprosto spravedlivé označil rozhodnutí EU vstoupit na její trhy s tradičními výrobky z brynzy a zároveň používat na výrobcích tento název Imrich Gál, ředitel marketingového oddělení Liptovské mliekarne (LM) v Liptovském Mikuláši. Označení "brynza" totiž požadovali také Poláci a Rumuni jako další producenti této specifické komodity, vyráběné z ovčího sýra. "Brynza k naší zemi jednoznačně patří," řekl Gál. "Je to typicky slovenský výrobek, který se zde vyrábí několik století, dodal. EU však od slovenských prvovýrobců ovčího mléka a sýra požaduje zvláštní úpravy, zejména v oblasti hygieny. Týkat by se měly zhruba 500 salaší, ale především těch, které budou ovčí mléko prodávat dalším výrobcům. Podle Gála se slovenská brynza na domácím trhu objeví co nevidět i v nové, termizované podobě. "Její výrobou reagujeme nejenom na požadavky našeho spotřebitele, ale také na legislativní podmínky západoevropského trhu," uvedl Gál. Technologický postup použitý při výrobě termizované brynzy umožňuje prodloužení trvanlivosti výrobku z 12 na 30 dnů bez použití přísad a přídavků. "Charakteristické senzorické vlastnosti zůstanou přitom zachovány," zdůraznil marketingový ředitel. "Brynzu chceme rovněž vyrábět z pasterizovaného mléka," doplnil. Liptovské mlékárny plánují prodat přibližně 200 tun termizované brynzy a podle ohlasu na domácím trhu pak výrobek nabízet také do zahraničí. Podle Gála by se brynza mohla v budoucnu stát právě tím výrobkem, který bude ve světě charakterizovat Slovensko. LM je společné s Bryndziarňou ve Zvolenské Slatině největším slovenským producentem brynzy. Ročně jí vyrobí kolem 500 tun. Firma ji vyváží také do Česka, kde se uplynulý rok prodalo přes 40 tun. Společnost letos plánuje na výrobu brynzy zpracovat 400 tisíc litrů ovčího mléka od prvovýrobců, spolu s 200 tunami ovčího sýra.
Zdroj: ČTK, 11. 3. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:14
