Agris.cz - agrární portál

Kutnohorská zelenina neškodí

15. 3. 2002 | Právo

Zelenina z kutnohorských městských částí postižených důsledky staleté těžby lidskému zdraví neškodí. Přesto odborníci doporučují obyvatelům pěstovat tam především zeleninu s krátkou vegetační dobou, například ředkvičky a jarní salát, nebo plodovou zeleninu jako rajčata a brambory. Vyplynulo to z pokusu, s jehož výsledky obyvatele seznámili pracovníci okresního úřadu a Ústředního kontrolního a zkušebního zemědělského ústavu. Ústav zkoumal 101 vzorků zeleniny z loňské sklizně. Zaměřil se přitom například na výskyt arzénu, chromu, železa a olova. Nadlimitní hodnoty obsahoval především náhodně vybraný kadeřávek, tři mrkve a tři saláty, řekl pracovník ústavu Robert Mareš. U náhodně odebraných vzorků rajčat a brambor se přenos škodlivých prvků z půdy do rostliny nepotvrdil. Obsah škodlivin v rostlinách je ale závislý i na klimatických podmínkách a každoročně se mění, upozornil. Pokus ukázal, že pravděpodobnost překročení hygienických limitů výskytu nebezpečných prvků v rostlinách je větší v městské části Kaňk a jejím okolí a v severozápadní části Kutné Hory. Rizikem jsou také zahrádky na haldách hlušiny.


Zdroj: Právo, 15. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:11