Agris.cz - agrární portál

Po sazenicích se jen zaprášilo

18. 3. 2002 | Noviny Vysočiny

Až tři milióny kusů různých druhů sazenic stromků opustí do poloviny dubna Lesní školku společnosti Less nedaleko okresního města.

Mírovka - V těchto dnech je místní "školka" cílem četných zájemců o nákup sazenic pro zalesňění holin i ozelenění parků ve městěch či veřejných prostranství v obcích.

Tak včera charakterizoval dění ve školce vedoucí Martin Souček a ještě dodal, že se i hodně papíruje v souvislosti s vyřizováním objednávek stromků pro jarní výsadbu.

"Proti loňskému roku jsme zahájili prodej o více než deset dní dříve, a to již 4. března. Jako první jsme začali vyzvedávat a postupně expedovat sazenice listnáčů, především javoru, klenu, jasanu, olše a v těchto dnech již přišla na řadu borovice a modřín. Jejich expedice včetně drobného prodeje potrvá do 23. března a potom se už pojedou pouze sazenice smrku. To znamená, že se po sazenicích jen zaprášilo a školka bude letos mnohem dříve vyprodána. Je to určitě lepší, než kdyby nám už vyzvednuté stromky ve školce zasychaly a vlastně naše práce přišla v niveč."

Musí pomoci brigádníci

Zájem o listnáče je o to větší, že se výrazně mění názor na skladbu lesních porostů a dochází při nové výsadbě k vyššímu podílu či zastoupení melioračních a zpevňujících dřevin, ke kterým patří zejména buk. V lesní školce i s touto změnou v minulých letech počítali a tyto stromky už mají rozpěstované i pro následující roky.

"Potvrzuje se i to, že letošní zimu všechny školkařské výpěstky přečkaly bez problémů a nedošlo k újmě na kvalitě. Abychom ten nynější jarní nápor dokázali zvládnout, necelé desítce kmenových pracovníků nyní pomáhá kolem čtyřiceti brigádníků. Vždyť vyorat sazenice speciálním strojem, oklepat z kořenů hlínu, roztřídit je podle velikosti, spočítat je a ještě svázat do balíků po padesáti nebo více kusech je hodně časově i pracně náročné. Navíc je nutné pokrýt požadavky na sazenice prakticky z celé oblasti Vysočiny během jednoho měsíce," upřesňuje Souček.

Sice je stále největší zájem o sazenice smrku, ale i tak je ekonomika pěstování sazenic i z pohledu cen na hraně. Veškeré vstupy jdou nahoru a snižuje se cenová úroveň sazenic stromků.

"Je to odvislé od ceny dřeva, která klesá a lesnické firmy na tom nejsou až moc dobře. Například cena sazenice smrku se pohybuje jen od čtyř do pěti korun za kus," nezastírá Souček.

Bez reklamací

Ale i tak je cennou devízou školky, že zde nezaznamenávají žádné reklamace na prodané sazenice.

"Půda na celé výměře přesahující 15 hektarů je hodně těžká a i po oklepání kořenů, určité množství půdy na kořenech zůstane. Tím je zajištěna i stálá a nutná vláha a i po dvou až třech dnech od vyjmutí je sazenice po přesazení úspěšně," doplnil Souček.


Zdroj: Noviny Vysočiny, 18. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:17