Agris.cz - agrární portál

Návrh zákona o Národním parku hodili pod stůl

18. 3. 2002 | Listy Prachaticka

Návrh zákona o Národním parku Šumava neprošel v Poslanecké sněmovně druhým čtením. Zasloužili se o to zejména poslanci ODS a Koalice. Našemu listu to sdělila Karolína Šůlová, mluvčí ekologického Hnutí Duha.

"Lidovec Libor Ambrozek a místopředseda ODS Miroslav Beneš se rozhodli zákon společně shodit pod stůl v obavě, že ministr životního prostředí Miloš Kužvart bude jakýkoliv přijatý výsledek, byť radikálně odlišný od jeho návrhu, prezentovat jako svůj úspěch. Předtím ještě komunista Vojtěch Filip stačil navrhnout, aby veškeré lesy v parku byly převedeny na Lesy České republiky. Tento podnik zajišťuje komerční hospodaření ve státních lesích a všechny české národní parky jsou z jeho pravomocí vyňaty. Pozemky v parcích nemají sloužit těžbě dřeva, ale mají být postupně převáděny na přírodní ekosystémy," uvedla Šůlová. Poslanci ODS a Koalice dali podle ekologů přednost politickému boji před věcným řešením zákona.

"Úplné zamítnutí předlohy zákona zajistilo, že o snaze odtrhnout některé z nejvzácnějších částí národního parku, nápadu komunistů jej odebráním lesů prakticky zrušit a řadě výslovně škodlivých bodů prosazovaných Milošem Kužvartem Sněmovna vůbec nehlasovala," zdůraznila mluvčí Duhy.


Zdroj: Listy Prachaticka, 18. 3. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:17