Ve 12. týdnu rostly ceny hovězího a mléka,další komodity levnější
22. 3. 2002 | ČTK
Další růst cen jatečných býků, jalovic, krav a kravského mléka a naopak pokles cen ostatních sledovaných komodit zjistil ve 12. týdnu při pravidelném šetření Český statistický úřad. Cena jatečných býků se ve 12. týdnu letošního roku zvýšila o 31 haléřů na 40,72 koruny za kilogram. Jatečné jalovice byly o 42 haléřů dražší, když jejich cena stoupla na 28,14 Kč/kg, o 94 haléřů na 21,01 Kč/kg podražily jatečné krávy. K levnějším komoditám patřila i tentokrát kuřata. Jejich cena dále klesla o 36 haléřů na 23,82 Kč/kg. O 54 haléřů levněji zpracovatelé vykupovali jatečná prasata. Jejich cena se snížila na 33,24 Kč/kg. Mírně vzrostla cena kravského mléka, za které farmáři utržili 8,18 koruny za litr, což bylo o jeden haléř více než před týdnem. Naopak cena brambor se o jeden haléř snížila na 7,86 Kč/kg. Potravinářská pšenice se vykupovala za 3,61 Kč/kg, tedy o osm haléřů levněji než před týdnem.
Ve 12. týdnu opět nejvíc zdražila rajčata, zlevnilo bílé víno
Další zdražení rajčat, tentokrát o dvě procenta na 74,65 koruny za kilogram, zaznamenal ve 12. týdnu pravidelného šetření Český statistický úřad. Naopak nejvíce v uvedeném týdnu zlevnilo jakostní víno bílé, jehož cena klesla o 1,3 procenta na 58,67 koruny za litr. Klesly rovněž ceny všech sledovaných masných výrobků. Hovězí maso v uplynulém týdnu zlevnilo o 0,5 procenta na 147,70 koruny za kilogram, levnější o 0,9 procenta bylo i vepřové. Jeho cena ve 12. týdnu činila v průměru 116,59 Kč/kg. O 0,7 procenta klesla i cena kuřat. Z ostatních sledovaných komodit minulý týden zlevnila vejce, mouka, cukr, minerálky a pivo. Naopak zdražení statistici zjistili u ovoce a zeleniny. Kromě rajčat zdražily také papriky (o 1,9 procenta), brambory (o 0,6 procenta) a mrkev (o 0,3 procenta). Ze sledovaných druhů ovoce se zvýšila cena pomerančů o rovné procento, jablek o 0,5 procenta a banánů o 0,2 procenta. Ceny se opět velmi výrazně lišily podle krajů. Například cena rajčat, která v celorepublikovém průměru vzrostla nejvíce, se pohybovala od 64,49 Kč/kg v Moravskoslezském až po 85,61 Kč/kg v Jihomoravském kraji. Výrazný rozdíl byl i u hovězího zadního masa, když za jeho kilogram spotřebitelé zaplatili od 134,50 Kč ve Zlínském po 162,60 v Karlovarském kraji. Diferencované byly i ceny dalších sledovaných potravin.
Zdroj: ČTK, 22. 3. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 14:48
