Britové si oblíbili biopotraviny
9. 4. 2002 | Lidové noviny
Ekologická zelenina je zase jenom zelenina. Přesto jsou mnozí Britové ochotni sáhnout hlouběji do peněženek, aby si jí ˝vylepšili˝ jídelníček.
Biopotraviny s dodávkou až do domu. To je nová móda mladých Britů, kterým není líto utratit spoustu peněz za drahé, ale ˝zdravé˝ jídlo. ˝Biopotraviny jsou stále lepší,˝ řekl Gabriel Gould, šestadvacetiletý počítačový odborník. ˝Teoreticky by neměly obsahovat pesticidy a jejich nákupem navíc podporujeme malé rodinné farmy namísto velkých zemědělských koncernů. A často jsou i chutnější, protože jsou k dostání jen ve ,své˝ sezoně,˝ vysvětlil. Odborníci však upozorňují, že tzv. ekologické produkty nemají přesně ty vlastnosti, které od nich lidé očekávají. Například určitá dávka pesticidů je povolená a ani s podporou domácích farem to není tak horké. Kvůli velké poptávce jsou totiž už tři čtvrtiny biopotravin do Británie dováženy ze zahraničí. Gould samozřejmě není jediný, kdo ve Velké Británii podlehl kouzlu ekologických potravin. Tamní supermarkety na rostoucí zájem zareagovaly celkem včas a v současnosti není problém najít v jejich regálech biobrambory, biokakao nebo biohovězí. ˝Poptávka po biopotravinách roste každým rokem o třetinu, je to velice perspektivní trh,˝ řekla Sue Flooková, mluvčí Soil Association, největší britské certifikační autority pro ekologické produkty. Velké řetězce supermarketů souhlasí. ˝Zájem roste dramaticky,˝ prohlásil Jonathan Church, mluvčí obchodního řetězce Tesco. ˝Biopotraviny jsme začali nabízet v roce 1997. Tehdy jsme evidovali jen pár stovek položek. Dnes jich máme přes 1100 a zákazníci nás tlačí k dalšímu rozšíření nabídky,˝ dodal. Pravidla pro produkci biopotravin v Británii stanovuje ministerstvo životního prostředí, výživy a záležitostí venkova. Kdo chce ekologické potraviny dodávat na trh, musí se zaregistrovat u schválené certifikační autority. Ta potom nejméně jednou za rok provádí u výrobce inspekce a kontroluje, zda jsou stanovená pravidla skutečně dodržována.
I dobytek se léčí přírodními metodami
˝Cílem ekologického farmaření je omezení používání umělých hnojiv a pesticidů. Herbicidy (přípravky na hubení plevele) jsou úplně zakázány, stejně jako používání antibiotik,˝ vysvětlila Sue Flooková. Farmáři jsou proto například nuceni, aby kvůli udržení úrodnosti půdy vysazovali každý rok na svá pole jiné plodiny. Nemocný dobytek nesmějí krmit antibiotiky, ale léčit je jinými, ˝přírodními˝ metodami. ˝V některých případech dovolíme použití umělých přípravků, ale je to výjimečné. Navíc existuje pouze sedm umělých preparátů, které splňují pravidla pro ekologické zemědělství,˝ podotkla Flooková. Celkem samozřejmé je i pravidlo, že ekologičtí farmáři nesmějí používat geneticky modifikované odrůdy svých plodin. Ne všichni však jsou ochotni za biopotraviny platit více než za obyčejné. ˝Takzvaně ekologické produkty jsou podle mě předražené. Myslím, že je to pouze jeden ze způsobů, jak dostat ze zákazníků více peněz,˝ prohlásil Steven Castledine, jeden z návštěvníků londýnského Teska. ˝Je to marketingový podvod. Vždyť přece jíme stejné jídlo už po tisíce let,˝ přidala se Freya Koeppingová.
Co je zdravější
Jonathan Church z Teska ale říká, že se jeho firma snaží ceny biopotravin stlačit dolů. Přiznává však, že to nejde tak jednoduše. ˝Naši zákazníci si uvědomují, že produkce ekologických potravin je velmi nákladná, a proto jsou svolní zaplatit za ně vyšší cenu,˝ vysvětlil. Podle producentů si biopotraviny svoji cenu zaslouží i kvůli tomu, že jsou prostě zdravější. Například březnové vydání časopisu New Scientist potvrdilo, že polévka z ekologické zeleniny obsahuje až šestkrát více salicylové kyseliny. Ta přitom napomáhá ke zpevňování tepen a k prevenci rakoviny střev. Oficiální organizace však podotýkají, že zatím nemají dostatek důkazů, že by biopotraviny byly zdravější, bezpečnější nebo výživnější. ˝I ekologická zelenina prostě zůstává jen zeleninou a bioovoce je stále jen ovocem,˝ podotkla mluvčí britské agentury Foods Standards Agency. Mluvčí ministerstva životního prostředí, výživy a záležitostí venkova ale dodává, že produkce biopotravin má na sto procent velmi příznivý vliv na životní prostředí. Ekologické farmaření má silné zastánce i v britské královské rodině. Princ Charles před časem prohlásil, že produkce biopotravin může pomoci chudým rozvojovým zemím. Dokonce prý plánuje výrobu čokoládových sušenek z biokakaa, dováženého od drobných farmářů z jihoamerické Guyany.
Zdroj: Lidové noviny, 9. 4. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 17:55
