Vepřové a drůbeží výrobky mohou na Slovensko
18. 4. 2002 | Právo
S platností od pondělí 22. dubna dojde ke změně v podmínkách pro vývoz hovězího a vepřového masa, drůbeže i výrobků z nich z ČR na Slovensko. Na slovenský trh se tak dostanou nejen české tepelně zpracované produkty z hovězího, ale i vepřové a drůbeží. Na zmírnění restrikcí ve vzájemném obchodě se tento týden dohodli představitelé veterinárních správ obou zemí, potvrdila mluvčí slovenského ministerstva zemědělství Anna Majkútová. Hrozba déletrvající masné války tak byla podle všeho zažehnána. Po tomto datu se omezení vývozů nadále týká pouze živého skotu, čerstvého hovězího masa a tepelně neopracovaných výrobků. I v případě vepřového a drůbeže se určité dovozní restrikce mají napříště týkat pouze živých jatečných zvířat a čerstvého masa, nikoliv výrobků, ať již tepelně opracovaných, či neopracovaných. Na omezení vývozů masa z jatečných zvířat krmených masokostní moučkou vyrobenou z těl uhynulých zvířat (tzv. kadáverů) se nic nemění. Slovensko na rozdíl od většiny zemí EU trvá na zákazu krmení prasat a drůbeže těmito moučkami nejen na vnitřním trhu, ale i u všech dovozů. Čeští veterináři za tímto účelem vystaví vývozcům certifikáty.
Zdroj: Právo, 18. 4. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 03:47
