Agris.cz - agrární portál

V dresinku Spak toxin nebyl

23. 4. 2002 | Právo

Výrobek firmy Spak-VSD Austria Francouzský dressing není zdraví škodlivý ani nebezpečný a může se opět prodávat.

Opakované testy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) totiž nepotvrdily, že francouzská omáčka obsahuje jedovatý enterotoxin. SZÚ proto revidoval své původní stanovisko. "Francouzský dressing neobsahuje a neobsahoval detekované množství stafylokokového enterotoxinu A-D (E)," uvádí se ve zprávě SZÚ podepsané vedoucím Národní referenční laboratoře pro stafylokoky RNDr. Petrem Petrášem, které firma Spak v pondělí zveřejnila na svých internetových stránkách. Toto stanovení následuje na základě opakovaných zkoušek dvou státem akreditovaných laboratoří. Podle jejích výsledků nebyl potvrzen výskyt enterotoxinu ani bakterie stafylokoku aureus v žádném z odebraných vzorků ze všech výrobních šarží francouzského dresinku od září 2001 do dubna 2002. Toxin nebyl prokázán ani v inkriminovaném vzorku z 11. a 13. listopadu 2001. "Při prvních zkouškách muselo dojít k falešně pozitivním výsledkům," domnívá se vedení firmy Spak. Výsledky prvního zkoumání ukazovaly, že dresink v uvedených dnech obsahuje stafylokokový enterotoxin, který vyvolává silnou nevolnost a průjmy. Hlavní hygienik ČR Michael Vít proto minulý čtvrtek zakázal jeho prodej.


Zdroj: Právo, 23. 4. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 17:30