Agris.cz - agrární portál

Vědci vypěstovali rajčata se zvláštní trvanlivostí

26. 4. 2002 | Právo

Genetickou úpravou se podařilo vědcům vypěstovat rajčata, která neměknou tak rychle, jako obyčejná, a mají chuť, jako kdyby byla právě utržena. Informoval o tom tento měsíc časopis Science. V současné době se rajčata určená do obchodní sítě sklízejí, když jsou ještě zelená a tvrdá. Je to jednak kvůli přepravě, kterou skutečně zralé plody špatně snášejí, jednak kvůli prodloužení možnosti skladování. Ve skladech se pak ošetřují etylenem, jenž jim umožňuje dokončit proces zrání a nabýt typické červené barvy. Ovšem nedostanou přitom chuť, typickou pro zralá rajčata utržená přímo na poli. Jim Giovannoni z výzkumného ústavu rostlin na Cornellově univerzitě ve státu New York identifikoval dva geny. Jeden, který řídí vývoj květu, a druhý kontrolující zrání rajčete. Modifikací genu zrání se podařilo tento proces zpomalit. Podle Giovannoniho se díky tomuto objevu budou moci plody ponechat na rostlině déle, aby získaly chuť a barvu, ale zůstala zároveň dostatečně tvrdá.


Zdroj: Právo, 26. 4. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 13:32