Agris.cz - agrární portál

Dvě stovky za odstřelenou lišku!

7. 5. 2002 | Noviny Chrudimska

Devětadevadesát procent vakcíny proti vzteklině lišky sežraly. Včera to potvrdil okresní epizootolog Radek Axman.

Návnady roznesli po svých revírech členové mysliveckých sdružení, kteří po deseti dnech území zkontrolovali a zjistili, že šedá, silně páchnoucí pouzdra zřejmě lišky úspěšně přivábila. Okresní veterinární správa nyní čeká, až uplynou od kladení nástrah tři týdny. Potom začne vykupovat od myslivců odstřelené lišky, aby je poskytla k laboratornímu vyšetření.

"V dávce, kterou zvíře pozře, se nachází tetracyklin. Ten se ukládá v kostech, a proto je možné zjistit, zda tobolku s vakcínou liška zkonzumovala. Je to důkaz," vysvětluje okresní epizootolog Radek Axman. Ulovené lesní šelmy je podle jeho slov možné předat Okresní veterinární správě v Chrudimi už nyní, ale největší nápor se očekává až po 15. květnu. Pro nimrody může být potěšující, že za lišku dostanou takzvané zástřelné - vzorkovné, které činí dvě stě korun.

Vakcinace proti vzteklině se na Chrudimsku neprováděla šest let, od roku 1992 se ostatně tato smrtelná nákaza v našem okrese neobjevila. Letos dostala veterinární správa k dispozici peníze, proto mohla za pomoci mysliveckých sdružení toto preventivní opatření provést.

"V polovině dubna jsme prostřednictvím okresního tisku i vývěsek upozorňovali majitele psů, aby své svěřence raději nevenčili v lesích a polích, a to alespoň čtrnáct dní. Nyní už ale mohou na vycházku bez obav," ujišťuje pejskaře Axman. Pokud by podle jeho slov i přesto došlo k rozkousání některé "zapomenuté" tobolky, nic se psovi nestane. Pokud však pozře pouzdro celé, je dobré vyhledat pomoc zvěrolékaře.


Zdroj: Noviny Chrudimska, 7. 5. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 16:50