V 19. týdnu přetrvával sezónní pohyb cen ovoce a zeleniny
11. 5. 2002 | ČTK
Rovněž 19. týden pravidelného šetření Českého statistického úřadu byl ve znamení sezónních výkyvů cen ovoce a zeleniny. Nejvýraznější pohyb statistici zjistili opět u rajčat, která zlevnila o 11,9 procenta na průměrných 54,13 koruny za kilogram. Pohyb cen ostatních sledovaných komodit byl pouze mírný. Z masných výrobků pouze nepatrně stoupla cena vepřového, a to o 0,1 procenta na 112,83 Kč/kg. Cena hovězího se oproti minulému týdnu nezměnila. O 0,8 procenta klesla cena kuřat, která zákazníci nakupovali za 52,38 Kč/kg. Ve srovnání s posledním týdenním šetřením byl levnější i šunkový salám, mléčné výrobky, vejce, chléb a cukr. Naopak dražší bylo mléko, eidamská cihla, rýže, pečivo a rostlinné máslo Rama, z nápojů pak minerálky, pivo i víno. Na úrovni cen posledního týdne zůstaly vedle hovězího i těstoviny a mouka. Výrazné cenové rozdíly opět panovaly v jednotlivých krajích republiky. Například kilogram hovězího byl v Karlovarském kraji o 25,80 koruny za kilogram dražší než v kraji Vysočina. U vepřového byl rozdíl nižší, když ho zákazníci v Praze nakupovali o 18,56 koruny za kilogram dráže než ve Zlínském kraji. Rozdíl mezi cenou paprik v Karlovarském a Jihomoravském kraji činil 38,16 koruny za kilogram. K nejdražším krajům v republice opět patřil Karlovarský kraj, kde lidé kromě hovězího platili nejvíce za kuřata, šunkový salám, eidamskou cihlu, vejce, pivo, banány a papriky. Naproti tomu řadu nejlevnějších potravin nakupovali obyvatelé Libereckého a Ústeckého kraje.
Zdroj: ČTK, 11. 5. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 19:14
