Agris.cz - agrární portál

Jablka? Ano, ale raději levná a zdravá, tedy česká...

13. 5. 2002 | Denik.cz

Pro milovníky jablek mají pěstitelé dobrou zprávu. Ve skladech je podle Martina Ludvíka z ovocnářské unie ještě 10,5 tisíce tun tohoto oblíbeného ovoce z loňské sklizně z domácích sadů. "Čím déle budou tuzemská jablka na pultech, tím lépe pro spotřebitele," říká Pavel Janák z jedné distribuční firmy. Zatímco jablka z domácí produkce se totiž v obchodech prodávají kolem dvaceti korun za kilogram, italská jablka z dovozu jsou za třicet i více.

Cena, na jejíž výši se podílejí hlavně dopravní náklady, není však jediným problémem italských jablek. Podle zjištění ekologů z italské společnosti Lagambienta mají často vyšší zbytkové pesticidy, než je zdrávo. V laboratořích zjistili, že z více než tří a půl tisíce vzorků jich pesticidy obsahovala polovina. "V některých vzorcích byly dokonce pesticidy, které se v řadě zemí už nesmějí používat," řekl Roberto Della Seta, mluvčí italských ekologů. Ekologové kritizují italskou vládu, že nechává bez povšimnutí zastaralou legislativu, která tyto přestupky toleruje a nepostihuje.

Výskyt zbytků pesticidů v dovozeném ovoci je pod přísnou kontrolou České zemědělské a potravinářské inspekce. Podle inspektorů není situace u nás zdaleka tak dramatická.

"Z více než tisíce sto vzorků zjistila kontrola překročení přípustných limitů u 14 dodávek, což je přibližně stejně jako v předchozím roce," uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková s tím, že závadné dodávky musí z trhu pryč. Výsledky kontrol potvrzují stálý pokles obsahu těchto látek v potravinách. Navíc v tuzemských produktech jsou podle mluvčí v menší míře než u dovážených.

"Jablka jsou teď na jaře dobrá jen do závinu, a tak sháním ta nejlacinější," řekla ve vinohradské samoobsluze starší žena. S tímto názorem však lékaři úplně nesouhlasí. "Je pravdou, že v této době už jablka mají jen minimální obsah vitaminu C, přičemž hůře jsou na tom plody, které přezimovaly v klimatizovaných skladech," řekl Ctibor Perlín, dietolog z Výzkumného ústavu potravinářského. Podle něho ale mají vysoký podíl minerálních látek, pektinů a vlákniny. "Je to vynikající kombinace pro střevní flóru a její činnost," dodal Perlín.


Zdroj: Denik.cz, 13. 5. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 08:44