Agris.cz - agrární portál

Zpráva o trhu zeleniny 19. týden 2002

13. 5. 2002 | VÚZE

NTIS

České republiky

Nezávislý tržní informační systém

Mánesova 75

Praha 2 PSČ 120 58

( 02/22 000 133

( 02/22 000 159

Image1.jpg

AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY

----

Ročník VI. Číslo 18

NTISČR

Image2.jpg

9. května 2002

Týden 19/2002

Zpráva o trhu zeleniny

Vydavatel

Obsah

Strana

NTIS ČR

Image3.jpg

Komoditní zpravodajství

1

Mánesova 75

Informace o cenách zeleniny v ČR

2

Praha 2

Zahraniční obchod ČR

5

PSČ 120 58

Informace ze zahraničí

6

KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ

Situace na trhu

V 19. týdnu, ve srovnání s 18. týdnem, převažovala u výběrového souboru klesající tendence průměrných cen zemědělských výrobců (CZV). Nejvyšší snížení průměrných CZV bylo zjištěno u rajčat. Jejich cena klesla (o 19,8 %, tj. snížení o 8,30 Kč na 33,70 Kč/kg). Naopak u póru byl zaznamenán výrazný růst ceny o 8,5 %, tj. zvýšení průměrné CZV (o 1,00 Kč na 12,80 Kč/kg). U ostatních sledovaných druhů zeleniny se změny průměrných CZV pohybovaly v rozmezí od - 4,3 % u ředkvičky do + 3,7 % u zelí kysaného volného.

V 18. týdnu změny průměrných obchodních nákupních cen (ONC) výběrového souboru dovozové zeleniny zaznamenaly nejvyšší růst u salátu hlávkového (o 51,2 %, tj. zvýšení ceny o 2,10 Kč na 6,20 Kč/ks). Výrazný cenový vzestup byl zjištěn u papriky žluté (o 31,8 % na 52,60 Kč/kg) a u papriky červené (o 24,2 % na 41,- Kč/kg). Průměrná ONC rajčat se významně snížila o 21,3 % na 28,40 Kč/kg. U zeleniny z domácí produkce nejvíce stoupla cena salátu hlávkového. Jeho průměrná ONC tak vzrostla o 40,0 % na 6,30 Kč/ks. Další významné zvýšení této ceny se týkalo petržele (o 18,5 % na 16,-Kč/kg). Nejvyšší pokles byl zjištěn u zelí kysaného volného o 13,4 % na 11,60 Kč/kg.

Průměrné obchodní odbytové ceny (OOC) korespondovaly s cenovým trendem ONC. U tuzemské zeleniny nejvíce stoupla cena salátu hlávkového (o 25,4 %, tj. růst průměrné OOC o 1,50 Kč na 7,40 Kč/ks). Podstatně se zvýšila cena u petržele (o 19,4 % na 18,50 Kč/kg). Z dovozové produkce také nejvýrazněji vzrostla cena salátu hlávkového. Jeho průměrná OOC se zvýšila o 39,6 % na 7,40 Kč/ks. Další podstatný růst průměrných OOC se týkal: cibule lahůdkové (o 21,0% na 7,50 Kč/sv.), cibule suché (o 19,3 % na 13,60 Kč/kg) a papriky žluté (o 16,3 % na 61,50 Kč/kg). Naopak významně klesla průměrná cena rajčat (o 28,6 % na 34,40 Kč/kg), zelí kysaného baleného (o 23,1 % na 11,30 Kč/kg) a ředkviček (o 15,1 % na 6,20 Kč/sv).

Zahraniční obchod

Ve sledovaném období, tj. od 27. 4. do 3. 5., ve srovnání s předchozím obdobím, se celkový objem dovozu sledovaných druhů zeleniny opět zvýšil (o 516,6 t, tj. o 8,3 %). Nejvíce se na dovozu podílela plodová zelenina, mrkev a cibule. Ve zjišťovaném období se dovezlo nejvíce rajčat (1452,2 t, tj. ve srovnání s minulým obdobím o 552,4 t více). Průměrná jednotková hodnota dovážených rajčat (32,20 Kč/kg) výrazně stoupla proti předchozímu období o 25,8 %. Největšími dovozci rajčat byli Španělsko (950,1 t za 31,20 Kč/kg, tj. 65,4 % dovozu) a Maroko (443,3 t za 34,-Kč/kg). Vyšší dovoz okurek (o 158,9 t) dosáhl celkového objemu 1127,6 t za 11,90 Kč/kg. Jejich průměrná jednotková hodnota se zvýšila o 1,- Kč, tj. o 9,2 %. Nejvíce se okurky importovaly ze Španělska (727,6 t za 10,- Kč/kg, tj. 64,5 %). Import mrkve se jen nepatrně zvýšil na 670,9 t za 7,50 Kč/kg. Mrkev byla převážně dovážena z Nizozemska (318,4 t za 6,90 Kč/kg, tj. 47,5 % dovozu). Dovoz mrkve z Nizozemska ve srovnání s minulým obdobím stoupl o 72,2 t, naopak cena dovážené mrkve klesla o 10,4 %. U papriky byl realizován dovoz v celkové výši 643,9 t za 27,40 Kč/kg. Její průměrná jednotková hodnota se zvýšila proti minulému období o 1,90 Kč/kg, tj. růst ceny o 6,5 %. Paprika byla nejvíce importována ze Španělska (563,8 t za 26,- Kč/kg, tj. 87,6 % celkového objemu dovozu). U cibule byl zjištěn růst výše dovozu o 77,8 t, tj. o 14,0 % na 633,1 t za 7,30 Kč/kg. Cibule se importovala převážně z Nizozemska (323,8 t za 7,30 Kč/kg, tj. 51,1 % dovozu cibule). Podstatný podíl na celkovém objemu dovážené zeleniny mělo i zelí hlávkové (423,4 t za 11,40 Kč/kg). Proti minulému období však jeho dovoz klesl o 116,1 t, tj. o 21,5 %.

NTIS ČR

Image4.jpg

NTISČR

Image5.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 9.5. 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Ceny zemědělských výrobců

Změna průměrné CZV

proti 2.5. 2002

minimální

maximální

průměrná

v Kč

v %

Brukev

ks

6,00

8,00

6,40

-

-

Cibule lahůdková

sv.

5,50

7,00

6,10

-0,20

-3,2

Pór

kg

12,00

15,00

12,80

+1,00

+8,5

Rajčata rychlená

kg

33,00

35,00

33,70

-8,30

-19,8

Ředkvička

sv.

3,00

5,90

4,40

-0,20

-4,3

Salát hlávkový

ks

4,00

7,00

5,50

-0,20

-3,5

Zelí kysané balené

500g

14,80

17,00

15,90

+0,50

+3,2

Zelí kysané vol.

kg

9,50

13,90

11,10

+0,40

+3,7

Pramen: ZUČM

Obchodní nákupní ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 19. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brukev s natí bílá

ks

-

-

-

3,70

7,50

6,00

Celer bez natě

kg

13,00

14,70

14,10

11,90

12,50

12,20

Cibule suchá světlá

kg

8,00

11,20

9,90

9,80

12,00

11,10

Cibule s natí lahůdková

sv.

-

-

-

4,80

11,00

6,90

Česnek

kg

-

-

-

23,90

29,80

26,90

Červená řepa

kg

-

-

-

12,30

13,90

13,20

Hrachové lusky

kg

-

-

-

48,00

53,50

50,80

Kapusta hlávková

kg

-

-

-

19,50

22,10

20,90

Kopr

kg

-

-

-

73,30

74,40

75,00

Křen

kg

-

-

-

30,50

34,00

32,00

Květák

ks

-

-

-

22,90

30,00

24,90

Meloun vodový

kg

-

-

-

23,80

27,80

25,80

Mrkev a karotka

kg

-

-

-

9,00

14,00

11,10

Okurky salátové

kg

-

-

-

12,00

16,20

14,20

Paprika bílá

kg

-

-

-

34,00

70,00

55,60

červená

kg

-

-

-

28,00

51,50

41,00

oranžová

kg

-

-

-

60,70

80,00

70,40

zelená

kg

-

-

-

25,00

33,00

27,80

žlutá

kg

-

-

-

40,00

60,00

52,60

Pekingské zelí

kg

-

-

-

16,40

26,00

19,60

Petržel bez natě

kg

14,80

16,90

16,00

13,00

16,90

15,00

Petrželová nať (kadeřavá)

kg

-

-

-

27,00

32,00

29,50

Pór

kg

-

-

-

17,00

18,90

17,20

Rajčata

kg

-

-

-

20,00

37,00

28,40

Ředkev bílá

ks

-

-

-

7,50

16,50

10,90

Ředkvička

sv.

-

-

-

4,00

6,60

5,00

Salát barevný

ks

-

-

-

11,60

16,40

13,90

Salát hlávkový

ks

5,00

7,50

6,30

4,00

13,00

6,20

Salát ledový

ks

-

-

-

11,50

16,00

13,80

Špenát

kg

-

-

-

34,00

45,80

39,90

NTISČR

Image6.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

Obchodní nákupní ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 19. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Zelí hlávkové bílé

kg

-

-

-

14,30

17,30

16,10

Zelí hlávkové červené

kg

-

-

-

15,90

17,30

16,80

Zelí kysané balené

500g

7,50

9,90

8,60

-

-

-

Zelí kysané volné

kg

8,50

13,30

11,60

-

-

-

Žampiony

kg

42,00

46,00

44,60

-

-

-

Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH, včetně dopravy (u dovozové produkce i včetně cla).

Pomlčka - méně než 3 respondenti

Obchodní odbytové ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 19. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Brokolice

kg

-

-

-

35,00

39,90

37,50

Brukev s natí bílá

ks

-

-

-

4,80

9,50

7,50

Celer bez natě

kg

15,50

17,50

16,80

15,30

18,40

16,90

Cibule suchá světlá

kg

9,50

12,90

11,60

12,50

14,50

13,60

Cibule s natí lahůdková

sv.

-

-

-

4,70

12,50

7,50

Česnek

kg

-

-

-

28,00

35,00

32,50

Červená řepa

kg

-

-

-

14,50

18,80

16,30

Hrachové lusky

kg

-

-

-

57,00

78,00

66,00

Kapusta hlávková

kg

-

-

-

21,50

28,90

25,80

Kopr

kg

-

-

-

80,00

90,00

85,50

Křen

kg

-

-

-

36,00

49,20

41,00

Květák

ks

-

-

-

26,90

34,00

29,20

Meloun vodový

kg

-

-

-

28,00

33,20

30,70

Mrkev a karotka

kg

-

-

-

12,30

19,00

14,00

Mrkev a karotka s natí

sv.

-

-

-

15,00

17,00

16,00

Okurky salátové

kg

-

-

-

15,00

19,80

17,30

Paprika bílá

kg

-

-

-

40,00

64,90

55,20

červená

kg

-

-

-

39,90

61,90

49,60

oranžová

kg

-

-

-

72,40

85,00

78,70

zelená

kg

-

-

-

31,00

40,00

35,20

žlutá

kg

-

-

-

47,00

79,50

61,50

Pekingské zelí

kg

-

-

-

18,90

30,00

23,60

Petržel bez natě

kg

14,80

22,80

18,50

15,00

22,80

17,90

Petrželová nať (kadeřavá)

kg

-

-

-

36,20

48,90

43,60

Pór

kg

-

-

-

20,00

26,60

22,30

Rajčata

kg

-

-

-

27,80

49,00

34,40

Ředkev bílá

ks

-

-

-

9,10

22,90

13,20

Ředkvička

sv.

-

-

-

5,40

8,00

6,20

Salát barevný

ks

-

-

-

15,50

19,90

17,60

Salát hlávkový

ks

6,00

8,80

7,40

4,50

14,50

7,40

Salát ledový

ks

-

-

-

17,50

19,00

18,10

Špenát

kg

-

-

-

40,00

52,80

44,40

Zelí hlávkové bílé

kg

-

-

-

17,20

21,50

19,70

NTISČR

Image7.jpg

Informace o cenách zeleniny v ČR

Obchodní odbytové ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy

Datum zjištění ceny: 19. týden 2002 Kč/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny

z domácí produkce

z dovozu

minim.

maxim.

průměr

minim.

maxim.

průměr

Zelí hlávkové červené

kg

-

-

-

18,90

22,90

20,20

Zelí kysané balené

kg

9,00

12,70

10,90

10,50

12,50

11,30

Zelí kysané volné

kg

10,50

15,50

14,00

-

-

-

Žampiony

kg

51,00

56,70

52,80

-

-

-

Poznámka : MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.

Pomlčka - méně než 3 respondenti

Průměrná spotřebitelská cena květáku v ČR Kč/ks

Rok

Leden

Únor

Březen

Duben

Květen

Červen

Červenec

Srpen

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

1993

-

-

-

20,59

21,26

16,00

14,73

12,85

14,47

15,13

14,42

-

1994

-

-

-

22,33

22,82

20,44

15,05

14,26

18,65

18,40

17,18

-

1995

26,71

26,54

28,17

28,55

30,59

24,04

17,07

16,56

21,25

19,17

21,35

27,21

1996

30,21

30,69

35,17

32,61

31,46

24,83

21,01

19,18

17,44

20,06

21,39

26,94

1997

36,41

33,03

29,79

29,66

31,47

29,32

21,44

20,38

21

25,34

29,95

32,02

1998

37,18

34,98

33,22

32,36

34,02

25,02

18,66

18,16

20,73

22,49

19,59

33,51

1999

41,01

36,34

35,56

33,43

33,18

24,56

20,06

19,04

23,68

18,40

29,31

40,10

2000

37,00

36,98

33,19

34,73

36,29

27,79

18,54

20,48

18,64

21,94

23,31

31,01

2001

36,32

36,19

40,30

38,51

37,02

30,86

21,30

21,04

24,95

25,89

24,51

41,45

2002

46,31

36,26

38,25

---------

Pramen : ČSÚ

Image8.jpg

Pramen : ČSÚ

NTISČR

Image9.jpg

Zahraniční obchod

Dovoz vybraných druhů zeleniny od 27.4. do 3. 5. 2002

Druh zeleniny

DOVOZ celkem

z toho dovoz

EU

CEFTA

t

Kč/kg1)

t

Kč/kg1)

t

Kč/kg1)

Artyčoky

0,2

48,10

0,2

48,10

-

-

Brokolice

63,9

17,70

63,9

17,70

-

-

Celer hlízový

81,0

6,10

7,1

9,30

-

-

Celer ne hlízový

3,7

12,90

3,7

12,80

-

-

Cibule

633,1

7,30

597,9

7,00

33,3

11,40

Cibule šalotka

0,9

36,70

0,9

36,70

-

-

Česnek

164,5

20,80

-

-

-

-

Hrách čerstvý, chlazený

1,0

92,10

7,2

39,60

-

-

Fazole čerstvá, chlazená

7,2

39,60

0,5

95,10

-

-

Chřest

4,9

58,10

0,3

180,70

4,6

50,40

Kapusta hlávková

236,4

11,50

206,1

10,20

30,3

20,70

Kapusta růžičková

0,3

19,30

0,1

27,10

0,2

14,70

Křen

27,1

14,00

22,1

11,40

5,0

25,00

Květák

173,1

11,30

173,1

11,30

-

-

Lilek

10,4

18,50

10,4

18,50

-

-

Mrkev

670,9

7,50

647,7

7,50

23,2

5,80

Okurky čerstvé, chlazené

1127,6

11,90

1098,7

11,80

25,5

17,10

Paprika

643,9

27,40

618,1

26,50

7,1

56,30

Pór

83,4

14,00

81,5

14,00

1,9

12,90

Rajčata

1452,2

32,20

1007,2

31,40

1,4

57,90

Ředkvička, řepa salátová

162,8

14,80

40,6

12,30

118,8

15,70

Salát hlávkový

63,3

15,10

7,8

18,20

-

-

Salát ne hlávkový

2,7

34,70

2,7

34,70

-

-

Špenát

1,8

18,60

1,8

33,00

-

-

Tykve

8,9

18,10

8,9

18,10

-

-

Zelí hlávkové

423,4

11,40

422,5

11,40

0,9

21,60

Zelí pekingské

129,1

16,60

85,1

17,90

44,0

14,00

Pozn.: Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží.

1) Jednotková hodnota.

Pramen : Celní statistika, dekádní sledování

Image10.jpg

Pramen : Celní statistika, dekádní sledování

NTISČR

Image11.jpg

Zahraniční trhy

Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN

Datum zjištění ceny: 25. 4. 2002 EUR/MJ

Druh zeleniny

Země

původu

MJ

Hamburk

Mnichov

Berlín

Stuttgart

Hannover

Brokolice volně/fólie

Španělsko

100 kg

100-135

120-130

90-130

70-120

100-125

Brukev

Itálie

100 ks

20-25

20-22

20-25

22-28

20-30

Celer

Německo

100 kg

70-80

55-65

65-80

55-70

60-70

Cibule

40-60/50-70 mm

Německo

25 kg

-

8,5-10

-

9,5-10,5

-

svazková

Německo

100 sv.

33-40

30-33

34-38

24-40

30-40

Červená řepa

Německo

100 kg

25-35

25-35

30-40

55-65

30-40

Čínské zelí

Španělsko

100 kg

55-70

60-80

60-80

60-90

70-90

Kapusta hlávková

Itálie

100 kg

60-70

55-65

60-80

70-110

70-90

Květák

Francie

6 ks

6-6,8

5-6,5

6-7

7-8,5

7,5-8

Mrkev

Mrkev

Německo

100 kg

50-60

45-63

50-65

40-68

45-55

Mrkev

Itálie

100 kg

75-90

50-80

70-85

65-90

70-90

Mrkev s natí

Itálie

100 sv.

40-45

35-42

45-55

55-65

50-60

Okurky salátové

skleníkové 350 - 400 g

Německo

100 ks

28-35

28-30

28-33

33-57

25-30

skleníkové 400 - 500 g

Německo

100 ks

32-42

30-35

33-38

37-62

28-38

skleníkové 500 - 600 g

Německo

100 ks

36-46

35-40

38-45

35-67

38-45

skleníkové 600 - 750 g

Německo

100 ks

42-50

45-50

40-50

45-50

-

Paprika

zelená G/GG

Španělsko

100 kg

100-130

110-130

80-120

140-190

100-140

červená G/GG

Španělsko

100 kg

100-130

140-150

80-120

100-190

120-140

žlutá G/GG

Španělsko

100 kg

100-130

130-140

80-120

120-190

100-120

Pažitka

Německo

100 ks

14-18

13-15

14-17

15-20

18-25

Petržel

Itálie

5-6 kg

7-10

4,5-5

5-7

6-7,5

6-6,5

Pór

Německo

100 kg

80-90

60-75

65-75

55-70

75-85

Rajčata

polní 47-57 mm

Španělsko

6 kg

8-11

6-7

8-9

9-11

8,5-10

polní 57-67 mm

Španělsko

6 kg

8-11

6-7

8-9

10-12

8,5-9

polní 47-57 mm

Kanár. ost.

6 kg

9-12,5

8-10

8,5-10

10-14

9-12

polní 57-67 mm

Kanár. ost.

6 kg

9-12,5

8-10

8,5-10

10,5-13,5

9-12

Ředkvička

Německo

100 sv.

27-35

27-30

28-32

23-35

-

Salát

hlávkový (skleníkový)

Německo

12 ks

4-5,5

5-6,5

4,5-6

3,6-5

4,5-5,5

ledový fólie

Španělsko

8-10 ks

3,7-4,7

3-4,5

3,5-4,5

2,5-3,5

4-4,5

Špenát

Německo

100 kg

80-100

70-90

70-90

60-100

90-110

Zelí hlávkové bílé

Německo

100 kg

50-60

58-64

55-60

48-54

45-60

Zelí hlávkové červené

Německo

100 kg

50-60

58-64

55-60

48-54

40-50

Žampióny

Německo

100 kg

200-400

220-400

200-350

210-300

200-400

Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek

Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo, Nr. 17, 25. 4. 2002

NTISČR

Image12.jpg

Zahraniční trhy

Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku

Datum zjištění ceny : 26. 4. - 29. 4. 2002 PLN/MJ

--

Bronisze

Częstochowa

Lublin

Poznań

Zielona Góra

Druh zeleniny

MJ

26.4.2002

26.4.2002

26.4.2002

26.4.2002

29.4.2002

--

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Min

Max

Celer

kg

1,60

2,00

2,00

2,00

1,80

2,00

1,60

2,00

1,60

2,00

Cibule suchá

kg

0,90

1,30

1,20

1,20

1,20

1,30

0,90

1,00

1,00

1,20

Červená řepa

kg

1,20

1,33

1,60

1,60

1,40

1,50

0,80

1,00

1,20

1,20

Česnek

kg

-

-

-

-

-

-

-

-

5,00

5,50

Česnek

ks

0,30

0,45

0,40

0,40

0,20

0,40

-

-

-

-

Květák

ks

4,00

4,50

-

-

-

-

-

-

4,00

4,00

Mrkev

kg

0,66

1,30

1,20

1,20

1,00

1,00

1,00

2,00

0,80

1,60

Okurky nakladačky

kg

2,60

3,60

3,50

3,50

-

-

3,00

4,00

-

-

Okurky salátové

kg

-

-

3,50

3,50

-

-

3,40

3,50

4,20

4,20

Petržel

kg

1,80

2,00

2,40

2,40

2,00

2,00

1,80

2,00

2,00

2,00

Pór

kg

2,50

3,00

2,80

2,80

2,50

3,00

2,20

3,00

3,00

3,40

Rajčata

kg

8,33

9,00

10,00

10,00

-

-

9,00

10,00

-

-

Ředkvička

sv.

0,70

1,20

0,70

0,70

0,80

1,00

1,00

1,20

1,20

1,20

Salát hlávkový

ks

1,10

1,50

1,00

1,50

0,80

1,30

0,60

1,00

1,50

2,00

Zelí hlávkové bílé

kg

1,80

2,00

2,20

2,20

1,60

2,20

2,08

2,20

2,00

2,40

Zelí hlávkové rané

ks

4,00

4,80

-

-

-

-

2,50

3,00

-

-

Žampióny

kg

3,50

4,50

3,00

3,60

4,00

4,50

3,00

3,50

4,00

4,50

Pramen: Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 32/2002,29.4. 2002

Nabídka a poptávka zeleniny na slovenském trhu.

Snížená nabídka kořenové zeleniny z domácí produkce je kryta dobrými dovozy. Odbyt je spíše průměrný.

Zatím celkem dobrá nabídka dovozové plodové zeleniny na trhu začíná být omezována zvyšující se nabídkou této zeleniny z domácí produkce. Odbyt plodové zeleniny je stále dobrý.

Import cibulové zeleniny, především cibule a česneku je dobrý. Nabídka tuzemské svazkové cibule na trhu je nedostatečná. Odbyt této zeleniny je průměrný.

Atis č. 9, 3.5. 2002

Ceny zeleniny na Slovensku v 18. týdnu 2002 SKK/MJ

Druh zeleniny

MJ

Nákupní ceny od producentů

Odbytové ceny z velkoobchodu

Cenové rozpětí

Průměrná cena

Cenové rozpětí

Průměrná cena

Brukev raná

ks

3,00-8,40

5,80

6,00-7,80

6,60

Cibule rychlená svazková

sv.

3,00-6,00

4,80

6,00-8,50

6,90

Kapusta hlávková raná

ks

-

-

13,00-28,60

16,90

Okurka salátová rychlená

kg

20,00-25,00

23,40

22,50-34,00

28,20

Paprika rychlená

kg

85,00-100,00

92,50

98,00-120,00

111,30

Petržel bez natě

kg

16,00-24,00

19,50

*15,50-28,00

*22,20

Pór

kg

18,00-20,00

19,00

*21,60-39,00

*29,70-

Rajčata rychlená

kg

42,00-70,00

57,30

46,00-73,00

65,00

Ředkvička

sv.

4,00-6,00

5,20

4,50-9,50

6,80

Salát hlávkový raný

ks

2,50-6,00

5,00

6,00-9,50

7,00

Zelí kysané

kg

12,00-18,50

14,80

15,00-27,50

20,50

Žampiony

kg

-

-

58,00-68,00

63,30

Poznámka: Odbytové ceny od producentů a z velkoobchodu jsou uváděny bez DPH, * = import.

Pramen: ATIS - Správa o trhu s ovocím a zeleninou č. 9, 3.5. 2002

NTISČR

Image13.jpg

Zahraniční trhy

Kurzy devizového trhu

Ceny producentů zeleniny ve Španělsku v oblasti Valencie EUR/MJ

Druh zeleniny

MJ

22.4.2002

15.4.2002

8.4.2002

1.4.2002

min.

max.

min.

max.

min.

max.

min.

max.

Cibule ˇ(Spring)

kg

-

-

0,18

0,24

-

-

-

-

Celer naťový

kg

0,145

0,21

0,16

0,21

0,15

0,21

0,15

0,21

Cuketa

kg

0,27

0,33

0,33

0,39

0,45

0,51

0,39

0,45

Květák

kg

0,24

0,60

0,25

0,40

0,15

0,60

0,20

0,58

Okurky skleníkové

kg

0,40

0,60

0,40

0,70

0,51

0,69

-

-

Paprika červená

kg

-

-

0,48

0,54

-

-

-

-

Paprika zelená

kg

0,50

0,55

1,30

1,35

-

-

-

-

Rajčata

kg

1,08

0,11

1,20

1,30

0,80

0,90

0,75

0,85

Pramen: FAMMU/FAPA - Unijny i Swiatowy Rynek Owoców i Warzyw, 26. 4. 2002

Producentské ceny některých druhů zeleniny ve vybraných zemích (bez DPH) EUR/kg

-

Bulharsko

Makedonie

Německo

Polsko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

1. Cibule

0,28

16.

0,36

16.

-

16.

0,31

16.

2. Mrkev

0,46

16.

0,82

16.

0,37

16.

0,26

16.

3. Zelí hlávk. bílé

0,60

16.

0,62

16.

0,41

16.

0,52

16.

4. Okurky salát.

0,64

16.

0,82

16.

0,57

16.

-

16.

-

Maďarsko

Chorvatsko

Lotyšsko

Estonsko

-

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

Cena

Týden

1. Cibule

0,37

16.

0,37

16.

-

16.

-

16.

2. Mrkev

0,46

16.

0,75

16.

0,18

16.

0,30

16.

3. Zelí hlávk. bílé

0,56

16.

0,46

16.

0,34

16.

0,62

16.

4. Okurky salát.

0,58

16.

1,14

16.

1,20

16.

0,88

16.

Pramen: International Market Data Exchange (IMDE) - ZMP Berlín

Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 9. 5. 2002

1 EUR - 30,415 Kč

100 SKK - 72,164 Kč

1 PLN - 8,421 Kč

Vydavatel:

Odpovědný pracovník

Komoditní manager

NTIS ČR

Image14.jpg

Ing. Drahoslava Brožková,CSc.

Eva Vilhumová

Výzkumný ústav

zemědělské ekonomiky

tel.: 02/22 000 159

fax: 02/22 725 450, 22 000 423

tel.: 02/22 000 133

fax: 02/22 725 450, 22 000 423

Mánesova 75, Praha 2, PSČ 120 58

e-mail: brozkova@agrec.cz

e-mail: vilhumova@agrec.cz

Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR

Image15.jpg

).V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici E - mail adresy, o jejich poskytnutí vydavateli NTIS ČR

Image16.jpg

Zdroj: VÚZE, 13. 5. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 15:16