Na české spotřebitele číhají i nebezpečné potraviny
23. 5. 2002 | Denik.cz
Na českém trhu se v posledním týdnu obevily nebezpečné potraviny. Je to známka špatné kvality českých výrobců a dovozců nebo výsledek ostražitosti kontrolorů? Dvakrát za sebou kontroloři odhalili na českém trhu závadné potraviny. Jednou dětskou přesnídávku, podruhé mletý pepř. Spotřebitelé se ptají: Jak vysoké je riziko, že se v obchodech prodávají nevyhovující potraviny?
Na tuto otázku nedokáže jednoznačně odpovědět ani Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Má sice největší přehled o kvalitě potravin v zemi, loni udělala přes 22 tisíc kontrol ve výrobě a v obchodě, i tak ale prověří jen zlomek potravinářské produkce.
"Skutečně nebezpečné potraviny mohou na spotřebitelský stůl proniknout jen s minimální pravděpodobností," tvrdí ústřední ředitel ČZPI Jakub Šebesta. Jeho stanovisko se opírá o dlouhodobé monitorování trhu a zkušenosti kontrolorů. "Zpřísňuje se kontrola, a proto se přijde na více nedostatků. Lidé jsou zbytečně vyděšeni," upřesňuje Daniela Kolejková, mluvčí ČZPI.
"Nemyslím si, že by naši potravináři nedodržovali normy jakosti. Při současné konkurenci zahraničních výrobků na trhu si to nemohou dovolit," uvedla docentka Jana Hajšlová z ústavu analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Nález mykotoxinu patulin v kojenecké výživě firmy Deva Nové Město nad Metují je podle Hajšlové pouze nešťastná náhoda. "Myslím si, že se do výroby muselo dostat jablko, které bylo shnilé kolem jádřince, takže zvenku nebylo nic vidět. Jinak jsou totiž jablka pro kojenecké přesnídávky přísně kontrolována a skladována za přesně určených podmínek," uvedla.
Odborníci se shodují, že české země co se týče nezávadnosti potravin mají nejblíže ke standardům Evrospké unie. Podle zákona o potravinách ručí za zdravotní nezávadnost svých produktů výrobci. Díky slaďování s legislativou EU jsou povinni od roku 2000 zavést systém tzv. kontrolních bodů ve výrobě. "Ty by jim neměly dovolit, aby vyprodukovali závadný výrobek. Funkční zavedení těchto bodů také kontrolujeme a jak jsme zjistili, jedna čtvrtina výrobců to ještě nemá úplně v pořádku. Většinou jde o malé rodinné firmy, například pekaře a cukráře, kteří považují opatření za komplikované. Zatím jsme jim neukládali žádné sankce, ale na povinnost je upozorňujeme," dodala Kolejková. Nejdále jsou v zavádění systému výrobci piva, jedlé soli, čerstvého ovoce, nealkoholických nápojů, zvláštní výživy a mlýnských obilných poživatin.
Evropská unie klade na kvalitu potravin mimořádný důraz. Založila nový Evropský úřad pro bezpečnost potravin a nepřijme žádnou žádost přistupujících zemí o přechodné období, jež by mohla snížit bezpečnost potravin. Ministr zemědělství Jan Fencl uvedl, že v tomto ohledu neshledali inspektoři Evroské komise v Česku prakticky žádné závady.
Zástupci velkých potravinářských firem shodně tvrdí, že problémy s jakostí nemají. Připouštějí, že by se vyskytnout mohly. "Zatím jsme žádné problémy s kvalitou našich výrobků neměli. Ale nyní v souvislosti se zjistěním mykotoxinů v kojenecké výživě značky Hami jsme dostali trochu strach, aby nás to také nepotkalo," uvedla pracovnice laboratoře firmy Hamé Babice. Hamé je totiž mimo jiné také výrobcem kojenecké výživy, jejíž název se od výrobku, který musel být stažen z trhu liší jen jedním písmenem. "Suroviny sice pečlivě kontrolujeme, ale stačí jedno nahnilé jablko či nedostatečná sterilizace výrobku,a problém je tady," vysvětlila pracovnice, která se bála uvést své jméno.
Žádné potíže nepřiznávají velké mlékárny - Olma Olomouc a Madeta Planá nad Lužnicí. "Máme certifikovaný systém řízení jakosti dle normy ISO 9001 a výrobky kontrolujeme prakticky ve všech fázích výroby," řekla Libuše Cikánková, vedoucí útvaru řízení jakosti v Olmě Olomouc, což je druhá největší mlékárna v republice. "Přísně kontrolujeme i vstupní suroviny, například ovocné směsi do jogurtů," dodala. Systém ISO 9001 zavedli i Madetě Planá nad Lužnicí, zaměřeném na výrobu sýrů. "Bez důkladné kontroly jakosti bychom naše výrobky nemohli vyvážet. Jsme schopni sledovat pohyb každého produktu celým procesem výroby až do obchodní sítě a v případě problémů ihned stáhnout celou šarži z prodeje," vysvětlila Jana Svobodová, vedoucí výroby v závodě Madeta Planá nad Lužnicí.
Nejčastějším důvodem, proč potraviny při kontrole neprojdou, je přítomnost bakterií, které v nich neměly co dělat. Z požití takových potravin mohou být velmi různorodé potíže, od bolení hlavy, přes průjmy, kopřivku, až po smrt. "Mikroby však mění své schopnosti a v poslední době také populace nemá takovou odolnost, jakou dříve měla. Proto se i příznaky nemocí liší od tradičních," řekl Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu v Brně. Dokázat, že člověk zemřel po požití nějakého jídla a co přesně chorobu způsobilo, je proto velmi obtížné.
Loni zemřelo v České republice na salmonelózu 28 lidí. V posledních letech mívá hlavně u starších lidí těžký průběh s horečkami. Pokud dojde k salmonelové sepsi, kdy se bakterie dostanou přes tepny až do krve, která je roznese do libovolných orgánů, může člověk zemřít i bez známek průjmového onemocnění. Předcházejí tomu však horečky a celková slabost a při rozboru krve se na bakterie snadno přijde.
"Vzestup této choroby zaznamenala Evropa včetně České republiky na jaře v roce 1989 a doposud není přesně známa příčina. Jsou dohady, že se jednalo o nový kmen, proti kterému nebyla populace odolná. V polovině 90. let dosahoval výskyt salmonelózy vrcholu, od té doby se pomalu snižuje," řekl Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu.
Patulin odhalený v přenídávce Hami byl původně ve 40. letech popsán jako antibiotikum a dokonce byl po krátký čas léčebně využíván. Po objevení karcinogenity vůči zvířatům byl stažen a je považován za významný mykotoxin. Je obsažen mj. v přezrálém a poškozeném ovoci.
Odhalené průšvihy
Květen 2002 - Pepř černý mletý, který je balen v aluminiových sáčcích (20 gramů), s datem minimální trvanlivosti (DMT) 19.01.2005 a číslem výrobní šarže 08696 obsahuje bakterie salmonely. Koření dovezla z Rakouska firma Johann Kotányi. Salmonelu objevili inspektoři ČZPI v pepřové směsi od stejné firmy i loni v dubnu v Hypermarketu TESCO v Hradci Králové.
Květen 2002 - kojenecká výživa Hami - Jablečný ovocný příkrm Źprodávaný ve 190 gramovém balení ve skleněných obalech s kovovým uzávěrem s datem výroby DV: 04.03.2002 a datem použitelnosti DP:04.03.2004 obsahuje nadlimitní množství patulinu. Výrobcem je společnost Deva, a.s., Nové Město nad Metují.
Březen 2002 - povzbuzující preparáty NIKOROL, ARTHRIN a MASCLIONE měly zvýšený obsah rtuti, olova a kadmia.
Leden 2002 - tyčinky "merci Finest Selection"s datem minimální trvanlivosti 1.5. 2002 byly kontaminovány salmonelou.
Zdroj: Denik.cz, 23. 5. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.12.2025 23:34
