Agris.cz - agrární portál

Potravináři V4 připraveni na vstup do EU lépe než předchozí země

28. 6. 2002 | Agris

Připravenost potravinářských podniků v Maďarsku na vstup do Evropské unie je taková, že Maďarsko může do EU vstoupit "prakticky zítra". Uvedl to v rámci společného jednání nejvyšších představitelů potravinářských federací zemí visegradské čtyřky (V4) v Praze tento týden ředitel Federace maďarských výrobců potravin Attila Boródi. "Myslím si, že jsme na vstup velmi dobře připraveni, i když nemohu tvrdit, že vše je na sto procent. Dříve vstupující země do EU ale rozhodně nebyly v lepší pozici než současné kandidátské země," zdůraznil Boródi. Také podle prezidenta Potravinářské komory ČR (PK) Jaroslava Camplíka může české potravinářství vstoupit do EU, v případě rozhodujících podniků, ze dne na den. Podobně se vyjádřil i prezident Unie zaměstnavatelů a zaměstnanců Slovenska Peter Vendelín. Poněkud složitější je situace potravinářského průmyslu v Polsku, ztrátu se ale snaží producenti potravin rychle dohnat. "Jsme si jisti, že v době vstupu Polska do EU bude u nás oproti současnému stavu mnohem více zpracovatelů, kteří budou splňovat veškeré standardy EU," konstatoval viceprezident Potravinářské komory Polska Dariusz Ledworowski.

Podle vyjádření představitelů potravinářských federací V4 mají zpracovatelé v uvedených zemí většinu společných problémů. Za největší brzdu považují nedostatečnou liberalizaci obchodu s EU, na svých vlastních trzích je klíčovým problémem malá finanční síla potravinářů a velké rezervy v marketingu. Výrobci potravin z Polska, Maďarska, Slovenska i ČR nepociťují potřebu chránit některý z vlastních zpracovatelských oborů tarifními či netarifními překážkami. Problémy, který se mezi V4 v oblasti agroobchodu vyskytují, vyplývají, například podle Ledworovského, z politických rozhodnutí a týkají se zejména obchodu se zemědělskými surovinami.


Zdroj: Agris, 28. 6. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 11:15