Spotřeba drůbežího na osobu a rok loni stoupla
1. 7. 2002 | ČTK
Spotřeba drůbežího na osobu a rok loni stoupla na 23,1 z 22,2 kg
Domácí spotřeba drůbežího masa loni vzrostla na 23,1 kilogramu na osobu za rok proti 22,2 kilogramu v roce předchozím a dostala se tak nad úroveň spotřeby tohoto masa v Evropské unii. Nárůst je stále ovlivněn hlavně příznivými cenovými relacemi proti ostatním druhům masa, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. V loňském roce pokračovalo rovněž zvyšování produkce drůbežího, i když pomalejším tempem než v minulých letech. Výroba stoupla o 6,3 procenta na 312,5 tisíce tun živé hmotnosti. Největší meziroční nárůst, téměř o pětinu, byl zaznamenám v roce 1999. Loni se zvýšila produkce u dvou hlavních kategorií, kuřat a krůt. U kachen nastala stagnace a výroba hus znamenala loňský rok pokles. Kuřata se na celkovém nákupu drůbeže podílela 86,5 procenta. Všechny tři hladiny cen kuřat, tedy ceny zemědělských a průmyslových výrobců a spotřebitelské ceny, loni v návaznosti na zdražování ostatních druhů masa rostly. Meziroční zvýšení všech tří cenových hladin se pohybovalo zhruba kolem 18 procent. Na pultech obchodů byl tak loni kilogram kuřete v průměru k dostání za 63,53 koruny. I přes tento výrazný nárůst je drůbeží pořád nejlevnějším masem na tuzemském trhu, uvedlo MZe.
Zdroj: ČTK, 1. 7. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.12.2025 13:44
