Potravinářský průmysl ČR je dobře připraven na EU
3. 7. 2002 | ČTK
Potravinářský průmysl ČR je podle šéfa CIAA dobře připraven na EU
Český potravinářský průmysl je podle prezidenta Evropské konfederace potravinářského a nápojového průmyslu zemí EU (CIAA) Roberta Raebera dobře připraven na vstup do Evropské unie a na plnohodnotné členství v ní. "My uděláme všechno proto, aby tento proces šel rychle a hladce," uvedl dnes Raeber na setkání s novináři. O přechodná období pro splnění podmínek EU požádalo 52 domácích potravinářských podniků. "Pokud se týká potravin, jste velice blízko společnému právu a předpisům Evropské unie," uvedl Raeber. Generální ředitel CIAA Raymond Destin k tomu řekl, že EU má velmi komplikovanou potravinářskou legislativu, částečně proto, že se v poslední době rozšířila o nové země a předpisy bylo třeba přizpůsobit. V současnosti se proto projevuje snaha o zjednodušení legislativy, což podporují i potravináři. Na druhé straně přibývají nová opatření, týkající se například geneticky modifikovaných organismů, pohody zvířat, nebo bezpečnosti potravin. Cílem nového obecného potravinářského zákona je proto vytvořit normu efektivní a výkonnou, uvedl Destin. Mezi členy CIAA patří 15 národních federací výrobců potravin a nápojů, čtyři federace středoevropských zemí a 35 přidružených organizací, které reprezentují jednotlivé obory potravinářského sektoru. Odvětví výroby potravin a nápojů patří podle hodnoty produkce 535 miliard eur k čelním sektorům v ekonomice EU. Skládá se z více než 26.000 firem a zaměstnává 2,6 miliónu osob.
Zdroj: ČTK, 3. 7. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 11:31
