Agris.cz - agrární portál

Podvodná hovězí kuřata se asi objevila i v Česku

9. 7. 2002 | Denik.cz

Skandál s drůbežím masem, prošpikovaným hovězí bílkovinou, který se provalil v Holandsku, zasáhl i Česko. Drůbeží maso, napumpované v Nizozemí hovězími proteiny zvyšujícími jeho hmotnost, se mohlo objevit i zde. Podle veterinářů jde sice o vážný prohřešek, bezprostřední zdravotní nebezpečí - například v podobě nákazy nemocí šílených krav - však nehrozí.

"Člověk už neví, čemu věřit," rozčilovala se v pondělí v pražském supermarketu starší paní nad informací, že kuřecí vlastně může být hovězí. "Kupuji si kuřata kvůli dietě, ale teď snad raději přejdu na ryby," dodala.

Státní veterinární správa potvrdila, že v únoru se na náš trh dovezlo osmdesát tun drůbežího masa z unie, opatřeného příslušnými veterinárními certifikáty. "Teď prošetřujeme, jestli v dodávce nebylo také maso od výrobců, kteří čelí obvinění, že falšovali maso," řekl Josef Duben, mluvčí veterinární správy.

Finta spočívá v tom, že do drůbeže se injekčně vpravuje hovězí nebo vepřová bílkovina ve směsi s vodou. Má tak vyšší hmotnost a dá se na něm více vydělat. Skandál teď řeší Evropská komise.

"V Česku takovou metodu neznáme," řekl jasně Ladislav Steinhauser, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Britský deník The Guardian, který skandál zveřejnil, navíc upozorňuje na možnou nákazu BSE. To ale čeští veterináři odmítají. "Priony, které nákazu BSE šíří, jsou pouze v nervových tkáních - a ty se v Evropě likvidují spalováním. Konzumací falešného drůbežího si nikdo nemoc šílených krav nepřivodí," dodal Duben.

Nicméně jde o vážné porušení norem záměnou živočišných bílkovin. "Pokud se to prokáže, hrozí vysoké pokuty," uvedl mluvčí.

Podle lékařů není konzumace zfalšovaného drůbežího nebezpečná. "Problematické je ale dietetické hledisko. Falešné kuře vykazuje totiž stejné rizikové faktory jako vepřové nebo hovězí, tedy včetně tučnosti a není zdaleka dietní," řekl lékař Jiří Kubec z Hradce Králové.

Podvod a důsledek

* v Nizozemí zvyšují hmotnost kuřat vstřikováním hovězí bílkoviny s vodou

* maso ztrácí přednosti dietní stravy


Zdroj: Denik.cz, 9. 7. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 14:58