Agris.cz - agrární portál

ŽLUTÉ BRÝLE ZLEPŠUJÍ VIDĚNÍ V LESE

1. 5. 2002 | Lesnická práce

V lesních porostech, vnímáme-li je jako pracovní prostředí, hraje světlo klíčovou roli. Neexistují pro ně však žádná zákonná vymezení. V lese převažují zhoršené světelné podmínky, měnící se s denní dobou a počasím, které mají nepříznivý vliv zejména na kontrastní vnímání. To způsobuje při práci zvýšenou zátěž očí, vede k únavě zraku, ovlivňuje nepříznivě plnění pracovně kvalitativních požadavků a zvyšuje riziko pracovních úrazů, příp. havárií, zejména při vykonávání těžké fyzické práce, ale i u psychicky náročných činností. Týká se to lesníků, lesních dělníků a operátorů lesních strojů. Ochranná síťka na helmě dřevorubců tuto situaci ještě zhoršuje.

Účinnou pomoc poskytují brýle se žlutým zbarvením skel. Vyplývá to ze studií oboru lesní hospodářství a životní prostředí Vysoké školy v Göttingenu, jimiž se škola zabývá již od roku 1991. Použití ochranných brýlí se žlutými skly pomáhá překvapivě ke zlepšení základních světelných parametrů pracoviště, zvyšuje kontrastnost prostředí a tím i jistotu při pohybu (snižuje riziko klopýtání, poranění očí ap.). Tato levná pomůcka by měla být zařazena do budoucna mezi pracovní ochranné pomůcky pro práci v lese.

Podle Forst Technik 1/2002, Šve

Lesnická práce č. 5/2002


Zdroj: Lesnická práce, 1. 5. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 04:57