Firma Váhala sází na nové provozy
29. 7. 2002 | Hospodářské noviny
Již čtyři roky vyrábí společnost Váhala & spol z Hustopečí nad Bečvou masné výrobky v úplně nových provozech. "V polovině devadesátých let jsme se rozhodli pro radikální řešení. Postavili jsme nové provozy a byl to krok správným směrem," konstatoval Robert Váhala, syn zakladatele firmy. Váhala & spol je rodinná firma, v níž je celkem zaměstnáno 12 rodinných příslušníků. Dohromady však společnost má 210 pracovníků. Firmu založil v roce 1933 Robert Váhala a původnímu majiteli byla vrácena v roce 1991.
Podle Váhaly je dodržování hygienických norem v provozech společnosti pod stálou státní veterinární kontrolou. K normám tuzemským však přistupuje i nutnost zabývat se normami platnými v Evropské unii. Váhala vysvětluje, že i starost o hygienu výroby z pohledu pravidel EU byla jedním z důvodů, proč společníci firmy rozhodli, že místo modernizace původních prostorů vybudují úplně nové. "Navštívili jsme mnoho výroben uzenin a lahůdek v Evropské unii a zjistili, že s našimi provozy do ní nemůžeme. V roce 1996 jsme proto nechali vypracovat projekt na úplně nový závod a mezi prvními ho prověřila Státní veterinární správa," uvedl Váhala. Společnost je certifikována podle normy ISO 9001, ale Váhala poukazuje na to, že unie klade podstatně větší důraz na certifikaci podle HACCP, což je systém kritických bodů.
Nové provozy, včetně technologie, stály zhruba 150 miliónů korun. Firma dnes nabízí 110 druhů masných výrobků. Její loňské tržby dosáhly 580 miliónů korun a Váhala počítá s dalším navýšením. "Nebude to však letos, ale až po dalším rozšíření provozu za 40 miliónů korun. Pak tržby očekáváme na úrovni 700 miliónů korun," dodal.
Zdroj: Hospodářské noviny, 29. 7. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 22:35
