Nivě z otinoveské mlékárny hrozí, že už nebude zrát v jeskyni
29. 7. 2002 | Hospodářské noviny
Přibližně pět miliónů korun již investovala Mlékárna Otinoves, s. r. o., do přípravy provozu na pravidla Evropské unie. Všechny investice, které mají přizpůsobit výrobní technologie a prostory náročným evropským předpisům, však ještě nejsou dokončeny. Nejméně pět dalších miliónů bude muset mlékárna, která patří mezi nejvýznamnější tuzemské producenty sýra rokfórového typu s obchodním označením niva, ještě investovat. "Stojí nás to značné finanční prostředky a ještě bude stát," potvrdil ředitel otinoveské mlékárny Ladislav Machalík.
"Upravujeme provoz tak, aby vyhovoval novým předpisům. Renovujeme obklady, zaoblujeme rohy a instalujeme nerezové technologie. Modernizovali jsme také pasterizační jednotku," vysvětlil ředitel mlékárny.
Starosti však firmě dělá jeskyně, ve které sýr zraje. Jeskyně Michalka dlouhá tři sta metrů se nachází v oblasti Moravského krasu a dříve sloužila armádě jako tajný sklad. Nyní se o ni v rámci restituce zajímají původní vlastníci. Pro mlékárnu však zrání sýra v krasové jeskyni znamená tradici a hlavně důležitou součást výrobního postupu. Michalka totiž zrajícím sýrům zaručuje stálé podmínky, především vlhkost a teplotu.
"Zatím nevím, jak vše dopadne. Při přípravě na vstup naší země do Evropské unie bychom asi museli žádat v případě Michalky jako prostoru pro zrání sýrů o výjimku. Pokud však jeskyni získá původní majitel z rodu Salmů anebo nám unie výjimku neudělí, museli bychom vybudovat nový zrací sklep. Náklady na takovou stavbu však jdou do miliónů," doplnil Machalík. Nový zrací sklep by navíc podle jeho slov mohl pozměnit současné chuťové vlastnosti nivy, na něž jsou zákazníci zvyklí. "To je pro nás důležitá otázka, zda by se nám podařilo zopakovat podmínky z jeskyně," dodal ředitel.
Otinoveská mlékárna ročně vyprodukuje téměř tisíc tun nivy, a to tradičním ručním způsobem. Potřebuje na to deset miliónů litrů mléka za rok. Kromě tradiční nivy vyrábí mlékárna ještě tvaroh a mléko. Firma vykazuje tržby na úrovni sto miliónů korun a zaměstnává čtyřicet lidí. Vlastníky Mlékárny Otinoves je pět fyzických a sedm právnických osob.
Zdroj: Hospodářské noviny, 29. 7. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 22:06
