Nad Evropou stále leží stín BSE
29. 7. 2002 | Hospodářské noviny
Bruselská legislativa, týkající se dodržování zdravotní nezávadnosti zemědělských i potravinářských produktů, výrazně přitvrzuje. V současné době rozbíhá svoji činnost Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Jeho hlavním úkolem bude poskytovat vědecké podklady pro legislativu a politická rozhodnutí unie v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv.
Další letošní nařízení Rady Evropské unie vytyčilo hlavní principy nové legislativy. Základní povinností všech podnikatelů v oboru výroby potravin a krmiv je přitom zaručit nezávadnost produktů. Budou také nuceni poskytovat informace o původu a způsobu zpracování všech produktů.
"Spotřebitelé v zemích Evropské unie by měli mít zdravotně nejbezpečnější potraviny na světě," prohlásil bruselský komisař pro ochranu spotřebitelů a zdravotní bezpečnost David Byrne.
Iniciativa komise stoupla především v důsledku aféry s nemocí šílených krav BSE. Ačkoliv šíření nemoci mají teď evropští veterináři pod kontrolou, její dopady na podnikatele jsou stále znát. Opatření vůči BSE, jejíž varianta je smrtelná i pro člověka, přitom již unii stála několik miliard eur.
Stín BSE se však nad Evropou vznáší i dnes. Odbyt hovězího masa je pořád nižší než před aférou. O přetrvávajících obavách spotřebitelů svědčí i letošní průzkum, zveřejněný Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Podle něj mají obyvatelé střední Evropy a Pobaltí největší obavy, pokud jde o riziko závadnosti potravin, právě z BSE.
Tento měsíc se také zakymácel západoevropský trh s kuřaty. Nizozemští podnikatelé do drůbežího masa vpravovali injekcemi hovězí bílkoviny, a britský tisk spekuloval o tom, že z kuřat hrozí nákaza BSE.
Snaha ujistit spotřebitele o důsledné kontrole všech potravin vedla Evropskou komisi až k tomu, že před týdnem navrhla důsledně testovat i vůni potravin. Někteří výrobci totiž dodávají potravinám uměle aroma uzeného masa, což může podle odborníků nepříznivě ovlivnit lidské zdraví.
Zdroj: Hospodářské noviny, 29. 7. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 04:57
