Agris.cz - agrární portál

EK: Ceny potravin v ČR porostou

29. 7. 2002 | ČTK

EK: Ceny potravin v ČR porostou, ale jen pomalu a selektivně

Potraviny v České republice budou po vstupu do EU postupně pozvolna zdražovat, jak porostou výkupní ceny zemědělských produktů, které se budou přibližovat průměru v EU. Tento pohyb však nebude podle názoru odborníků v Evropské komisi nijak dramatický. "Očekával bych jistý růst, ale ne náhlý, spíše pozvolný a mírný, se spoustou výkyvů směrem nahoru a dolů," řekl nejmenovaný zdroj EK. Upozornil, že komise sleduje pouze ceny, za které zemědělci prodávají svou produkci, nikoli ceny potravin v obchodech, které zahrnují vedle hodnoty původní suroviny také zpracování, zabalení, dopravu a marketing. "Větší část ceny představují právě tyto faktory, které nelze postihnout z našich statistik. Lze však předpokládat, že při lacinější pracovní síle by i tato 'přidaná hodnota' měla být v ČR nižší než v EU, protože právě práce stojí nejvíc." Z porovnání vývoje výkupních cen v ČR a v EU vyplývá, že čeští zemědělci prodávají zatím laciněji než evropští, i když nůžky se od poloviny 90. let výrazně sevřely; startovní čára byla zhruba na 50 procentech průměrných unijních cen. Podle Eurostatu se ceny obilí pohybovaly v roce 2000 od mínus pěti procent pod průměrnou úrovní EU (kukuřice) až po mínus 38 procent (ječmen). U živočišných výrobků byl tento rozdíl podstatnější - od mínus patnácti pro vepřové maso až po mínus 48 procent pro drůbež, i když u obou komodit zaznamenal Eurostat v letech 1998- 2000 obrovské výkyvy. Cena mléka stoupala postupně z mínus 50 procent v roce 1991 na mínus 28 procent o devět let později. Komise upozorňuje, že tato čísla je třeba brát s jistou rezervou, protože referenční průměr EU je sestaven z cen nejkvalitnější produkce. Kdyby se poměřovalo skutečně srovnatelné zboží, byly by nůžky sevřenější. Jako příklad bývá uváděna údajná podstatně nižší kvalita českého hovězího a vepřového masa ve srovnání s EU. I když tedy po vstupu bude působit na jednotném a stabilizovaném vnitřním trhu EU tlak k jistému sladění cen, zůstanou podle odborníků EK odlišnosti, a někdy výrazné, způsobené především nižší kupní silou českého obyvatelstva a tudíž jinými podmínkami konkurence. Rozdíly, někdy značné, přetrvávají ostatně i mezi členskými státy EU. Například 100 kg živé váhy vepřového stojí v Rakousku podle německého analytického ústavu ZMP letos v létě 116 eur a v Německu 110 eur. Česká cena - 109 eur - se k nim už těsně blíží, slovenská (111 eur) je dokonce mírně převyšuje a maďarská (118 eur) už podstatně. Je-li tedy vepřové v českém obchodě nadále o málo lacinější než v německém, je to proto, že je levnější zpracování, tedy pracovní síla. EK v letošní jarní analýze spočítala, že aplikace cenové politiky EU povede v ČR ke zvýšení příjmů zemědělců o 60 procent do roku 2007 ve srovnání s rokem 1999. Tuto předpověď však nelze podle odborníků EU přímo převádět do vzrůstu cen potravin, který závisí na mnoha dalších faktorech. Nehledě na to, že ceny jsou v roce 2002 už vyšší, než byly v roce 1999. Stejně tak je podle nich jasné, že zmíněné šedesátiprocentní zvýšení příjmů bude podstatně znehodnoceno růstem mezd, cen vstupů (pohonných hmot, hnojiv, osiv), půdy a podobně. Domnívají se ovšem, že v kombinaci s 25 (a postupně více) procenty přímých podpor z rozpočtu EU a rostoucími dotacemi z titulu venkovského rozvoje by čeští zemědělci neměli ztratit na jednotném vnitřním trhu EU svou konkurenceschopnost.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 22:23