SVS: V drůbežích výrobcích v ČR hovězí bílkovina není
7. 8. 2002 | Agris
Celkem 39 vzorků náhodně zakoupených výrobků od 14 výrobců vyšetřila Státní veterinární správa ČR (SVS) v poslední červencové dekádě na přítomnost hovězí a vepřové bílkoviny. "Všechny vzorky byly shledány bez přítomnosti hovězí bílkoviny i bez přítomnosti vepřové bílkoviny," konstatoval dnes tiskový mluvčí SVS Josef Duben
To podle Dubna dokladuje skutečnost, že v ČR nepraktikuje používání hovězí bílkoviny k úpravě jatečné drůbeže za účelem zvýšení obsahu vody. "Tento způsob u nás není ani povolen," zdůraznil Duben.
Mezi šetřenými vzorky byly podle Dubna výrobky z kuřat, krůt, kachen a hus v širokém spektru sortimentu - od řízků, filetů, prsou až po drůbeží karbanátky a hamburgry. "Při této příležitosti byly vyšetřeny i u nás používané přísady do láku, kořenící přípravek i jeden u nás používaný nastřikovací preparát. Opět vše s negativním výsledkem na přítomnost hovězí a vepřové bílkoviny," uvedl Duben.
Všechna vyšetření byla provedena ve Státním veterinárním ústavu Jihlava, a to metodou ELISA, soupravou BioKits Cooked Meat Species.
Zdroj: Agris, 7. 8. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 06:44
