Hygienici radí: zeleninu, i nezasaženou, raději vyhodit
27. 8. 2002 | Denik.cz
V tom, jaká zelenina je poživatelná a jaká ne, nemají zcela jasno ani hygienici, na něž se o radu obracejí zelináři z Litoměřicka. Říkají, že posuzovat by se vše muselo přísně individuálně, podle místa pěstování. Proto raději doporučují i nepřímo zasaženou zeleninu ze zaplavených oblastí zlikvidovat.
"Zatím ještě nikdo neví, co se do vody, která tekla až od Šumavy, všechno dostalo. Vedle chemické kontaminace je znečištěna především mikrobiologicky. I přímo nezasažená zelenina si mohla cokoli natáhnout kořeny," uvedl Ing. Jaroslav Kubát z Okresní hygienické stanice v Litoměřicích. Doporučil všechnu zeleninu raději považovat za nepoživatelnou.
Podle jeho slov se chemický rozbor se svou vysokou cenou nevyplatí a navíc všechny látky, které zelenina obsahuje, je nemožné zjistit. "Je to jako bychom hledali jehlu ne v kupce, ale ve vagónu sena," vysvětlil Kubát. Dodal že se nyní soustřeďují především na sledování pitné vody.
Zdroj: Denik.cz, 27. 8. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 21:30
