Českokrumlovský pivovar dodával zaplavené pivo
5. 9. 2002 | Denik.cz
Lidem, kteří nakoupí zaplavené potraviny, hrozí vážné zdravotní komplikace. Přes důrazná varování se stále objevují chytráci, kteří se snaží závadné zboží prodávat.
Mnozí výrobci a prodejci si stále myslí, že jim za prodej zaplaveného zboží nic nehrozí, a tak se stále v obchodech objevují závadné potraviny.
"Máme už sedmnáct případů, kdy se prodávaly potraviny, které prokazatelně přišly do styku se záplavovou vodou," řekla ve středu Daniela Kolejková, tisková mluvčí České zemědělské a potravinářské inspekce. Většinou šlo o malé provozovny, ale objevily se i velké ryby. "Podle zjištění inspekce například pivovar Eggenberg z Českého Krumlova dodal nejméně šesti prodejnám lahvové pivo, které pocházelo ze zaplavených zásob," uvedla mluvčí inspekce. "Lidé si proto musí odpustit tradiční české pití přímo z lahve. Nápoj je třeba si nalít do sklenice," řekl lékař Tomáš Líska z Prahy. Nelze totiž vyloučit, že přes přísné plošné kontroly ke spotřebiteli závadná potravina či nápoj nepronikne.
"Nejen ze zaplavené lahve, ale především z kontaminovaných potravin si člověk může přivodit vážné komplikace, například salmonelu či nemoci způsobené bakteriemi, plísněmi a vším, co po povodních dělá potraviny rizikové," dodal lékař.
Inspektoři zkontrolovali už téměř 1500 prodejen potravin. Obchodník, který prodává závadné zboží, zaplatí citelné pokuty.
Zdroj: Denik.cz, 5. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 00:12
