Česko si i po vstupu do EU zachová tradiční způsob výroby sýrů
11. 9. 2002 | ČTK
Čeští výrobci sýrů si i po vstupu do Evropské unie zachovají tradiční způsob výroby. EU totiž Česku umožní i po vstupu udělovat výjimky pro produkci sýrů, a to v případech, kdy by dodržení přísných hygienických pravidel unie zkazilo chuť sýra. Nejde přitom jen o oblíbené olomoucké tvarůžky, ale také o tvaroh, balkánský sýr, který se přidává do salátů, Nivu a další sýry s modrou plísní a řadu dalších zrajících a polotvrdých sýrů. Podobné výjimky jsou běžné ve všech zemích EU. Podle Josefa Vrzáně z ministerstva zemědělství, který včera jednal v Bruselu, si česká strana ověřila, že je v kompetenci členského státu, jak si udělování výjimek upraví v národním právu, a že českým mlékárnám nehrozí při zachování způsobu výroby sýrů postihy z EU. "Jsou třeba bývalé pivovarnické sklepy, kde sýry zrají," popsal Vrzáň způsob výroby pivních sýrů. "Ty sklepy nemohou nikdy splnit podmínky úplného vykachlíčkování, ale jsou tam naopak kamenné nebo čedičové stěny," dodal. Přesto bude možné na základě výjimky tamní výrobu zachovat. Výjimky pro zachování tradičních způsobů výroby bude jednotlivým podnikům udělovat Státní veterinární správa. Návrh novely zákona o veterinární péči už je připraven k projednání ve vládě. "Týká se to víceméně celého spektra sýrů vyjma tavených sýrů," řekl včera Vrzáň. Pro české mlékaře to znamená, že například při výrobě tvarohu může výrobek při odkapávání syrovátky zůstat zavěšen v pláténku. Balkánský sýr se zase bude moci dál lisovat v takzvaných textilních plachetkách. Některé sýry mohou zase dál zrát na dřevěných podložkách a bude je možné rovnat rukama, což normálně předpisy unie nepřipouští. České potravinářské provozy se budou stejně muset po vstupu EU vyrovnat s přísnými nároky na čistotu, zbudovat například bezdotyková umyvadla nebo umístit omyvatelné povrchy do provozů, kde se vyrábí potraviny. Pro 52 zpracovatelských podniků si země na dodržení hygienických parametrů vyjednala přechodné období do roku 2006.
Zdroj: ČTK, 11. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 13:08
