Pribina letos investuje do nových technologií sto miliónů
17. 9. 2002 | Denik.cz
Pribina Přibyslav letos investuje do nových technologií 100 miliónů korun a stejnou částku vloží do obnovy závodu i příští rok. Nové provozy zvýší výrobní kapacitu i produktivitu práce a umožní splnit veškeré normy pro vstup do Evropské unie, řekl generální ředitel Luděk Fornůsek.
Společnost letos vybudovala novou tvarohárnu a expediční sklad. Příští rok postaví provoz na výrobu tvarohových dezertů, mezi které patří i smetanový krém Pribináček. Do technologií investovala firma i minulý rok. Linka na výrobu plísňových sýrů se špičkovou francouzskou technologií patří podle představitelů podniku k nejmodernějším ve střední Evropě.
Mlékárna letos převedla výrobu tavených sýrů do sesterské společnosti Milex na Slovensku. Vyrábějí se tam pod tradiční značkou Pribina. Kvůli přesunu výroby odešlo 35 lidí, z toho téměř třetina do důchodu. Se zvyšováním počtu zaměstnanců se nepočítá, protože s novými technologiemi poroste produktivita práce, řekl Fornůsek. Společnost zaměstnává 426 lidí.
Přibyslavský provoz se zaměřil na výrobu plísňových sýrů jako Král sýrů, Brie a Géramont a na tvarohové krémy.
Pribina loni vykázala růst obratu o deset procent na miliardu korun a s dalším zvýšením počítá i letos. Majoritním vlastníkem je francouzská společnost Bongrain, která provozuje mlékárenské podniky po celém světě, včetně Ameriky a Austrálie.
Zdroj: Denik.cz, 17. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 05:44
