Sledování nemocí přenášených potravinami v USA - projekt FoodNet
26. 9. 2002 | Potravinářská komora
FoodNet je projekt založený v roce1995. Spolupracuje na něm Národní centrum pro infekční choroby (CDC), Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA), Ministerstva zemědělství USA a zdravotní centra 8 států. Tato síť systematicky shromažďuje epidemiologická data - sleduje výskyt chorob přenášených potravinami.
Monitorováním se zjišťují zdravotní následky známých chorob přenosných potravinami, podchytí se nově vzniklá rizika z potravin. Ze společných dat se zjišťují trendy výskytu sporadických nákaz a snáze se určí konkrétní potraviny, kterými se onemocnění přenáší.
FoodNet vydává případové kontrolní studie, ve kterých uvádí výskyt diagnostikovaných infekcí, meziroční trendy, trendy dle místa výskytu infekcí či analýzy pacientů podle věku a pohlaví, průběhu jejich hospitalizace a výsledku léčby.
Projekt FoodNet zaznamenal 23% celkový pokles u 7 bakteriálních chorob přenášených potravinami od roku 1996. Na tomto snížení se významně podílo zavedení systému HACCP do potravinářské výroby, regulace dovážených potravin, zavádění správné zemědělské praxe u čerstvé produkce a v neposlední řadě vzdělávání jak laické tak odborné veřejnosti na téma bezpečnosti potravin.
Výroční zprávy můžete najít na stránkách http://www.cdc.gov/foodnet/annuals.htm
Zdroj: Potravinářská komora, 26. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 23:04
