Snížení rizika nákaz z čerstvé zeleniny a ovoce v USA
26. 9. 2002 | Potravinářská komora
Směrnice správné výrobní praxe v zemědělství, kterou začali farmáři používat počátkem roku 1998, má pomoci při produkci bezpečných zemědělských komodit nejen v USA, ale i v zemích, které dovážejí čerstvé plodiny na americký trh. Směrnice není povinná pro farmáře, záleží na rozhodnutí každého jednotlivce, jestli se jí bude řídit. Díky směrnici se mikrobiální epidemie z ovoce a zeleniny stávají méně častými.
Zemědělské plodiny mohou být velmi mikrobiálně rizikové. Pěstují se v nesterilním prostředí, hrozí u nich vysoké riziko kontaminace z okolí a mohou se navíc konzumovat i v syrovém stavu. K potlačení mikrobiálních rizik slouží směrnice pro správnou zemědělskou praxi. Směrnice mapuje běžná mikrobiální rizika, hodnotí rizika jednotlivých činností a pomáhá při zavádění správné výrobní praxe. Za nejrizikovější článek ve výrobě označil Dr. Mark Walderhauga, biolog z Centra pro bezpečnost potravin při Úřadu pro kontrolu potravin a léků USA (FDA), kvalitu používané vody pro zavlažování, praní produkce a její chlazení. Dalším potenciálním mikrobiálním rizikem může být nevhodné používání hnoje či jeho špatná příprava. Nejobtížněji řiditelným rizikem je úroveň hygieny a zdraví pracovníků. FDA stanovilo 8 nejhojněji se vyskytujících patogenů v potravinách a u více jak poloviny je jejich výskyt způsoben nedostatečnou hygienou pracovníků. Nedodržování správných teplot, křížová kontaminace atd. mohou být příčiny mikrobiálního narušení potravin během přepravy.
Zdroj: Potravinářská komora, 26. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 23:59
