MOŽNOSTI GENETICKÝCH MODIFIKACÍ U ŘEPKY OLEJNÉ
12. 12. 2001 | Odborné konference
MOŽNOSTI GENETICKÝCH MODIFIKACÍ U ŘEPKY OLEJNÉ
Possibilities of genetic modifications by winter rape
Ing. David BEČKA
Česká zemědělská univerzita v Praze
Souhrn, klíčová slova
Na produkčních plochách se u geneticky modifikované (GM) řepky olejné (canoly*) pěstují především odrůdy, u kterých byla vlivem transgenóze získána herbicidní tolerance nebo se změnilo složení mastných kyselin v oleji (zvýšení obsahu kyseliny laurové nebo olejové).
Nejčastěji pěstované jsou GM odrůdy řepky olejné tolerantní ke glyfosátu (Roundup Ready řepka) a glufosinátu (Liberty Link řepka). V menší míře se pěstují řepky tolerantní k bromoxynilu, chlorsulfuronu, imidazolinu a ioxynilu. Na využití herbicidní tolerance je založen i způsob výroby hybridního osiva u řepky.
Řepkový olej s vyšším obsahem kyseliny laurové má obdobné složení jako olej kokosový a palmový. Laurový olej se používá při výrobě čokolád, cukroví a polev, ale je také využíván při výrobě kosmetických přípravků. Olej z GM řepky s vyšším obsahem laurové kyseliny je zatím povolený v Kanadě a USA.
Řepkový olej se zvýšeným obsahem kyseliny olejové má obdobné složení jako olej podzemnicový a olivový. Takovýto olej se vyznačuje lepšími potravinářskými vlastnostmi, stálostí a je zdravější pro lidskou výživu. Olej z GM řepky s vyšším obsahem olejové kyseliny je zatím povolený v Kanadě a USA.
Za pomoci transgenóze lze levněji produkovat hybridní osivo řepky využitím geneticky řízené samčí sterility v kombinaci s herbicidní tolerancí (Seed Link). Při výrobě hybridního osiva se využívají tři geny: gen pro barnasu (způsobuje úplnou sterilitu pylu), gen pro barstar (obnovitel fertility) a pat gen (selektivní značkovač tj. gen tolerance k herbicidu Liberty). Do jedné rodičovské linie je vnesen gen pro barnasu a pat gen. Tato komponenta nemusí být “geneticky čistá”, ale postačí směs 50 % rostlin s genem pro barnasu a pat genem (komponenta A) a 50 % rostlin plně fertilních bez pat genu (komponenta B). Druhá rodičovská linie nese restaurační gen pro barstar a pat gen. Obě rodičovské linie, s tolerancí k totálnímu herbicidu, jsou vysévány do bloků. Nežádoucí komponenta B je likvidována dvojitou aplikací totálního herbicidu, tím se zároveň porost i odplevelí. Po opylení jsou samčí rostliny odstraněny mechanicky a sklidí se velmi výkonné osivo F1 generace. Tento způsob výroby hybridního osiva je velmi efektivní při nízkých nákladech a je využíván nejen u řepky, ale také u kukuřice a zeleniny (PSOTA, 2000).
Transgenní šlechtění poskytuje nejen řepce, ale i ostatním rostlinám z čeledi Brassicaceae, řadu dalších možností. Jsou zkoušeny řepky s vyšším obsahem některých aminokyselin (methionin a lysin) pro zlepšení výživné hodnoty řepkových pokrutin. GM řepka dokáže produkovat i některá léčiva a farmakologicky významné látky (např. krevní antikoagulant - hirudin). Je možné pěstovat GM řepku s upraveným složením mastných kyselin v oleji vhodnou pro potravinářské nebo průmyslové zpracování, vedle již zmiňovaných odrůd se zvýšeným obsahem kyseliny laurové a olejové jsou to odrůdy se zvýšeným obsahem kyseliny palmitové (30 - 40 %) a stearové. Obdobně lze transgenozí přenést do řepky geny pro tvorbu kyseliny g-linolenové, petroselinové, ricinolejové a další.
Tab. 1: Příklady genetických modifikací pro zvýšení kvality řepk. oleje (Bechyně, 2000).
Znak - vlastnost | Využití |
Vysoký obsah kyseliny kaprylové a kaprové | Intravenózní - vysoce energetická výživa |
Obsah kyseliny laurové vyšší než 40 % | Detergenty, cukrovinky |
Obsah kyseliny laurové vyšší než 70 % | Detergenty a průmyslová krmiva |
Obsah kyseliny myristové vyšší než 40 % | Mýdla a detergenty |
Vysoký obsah kyseliny palmitové | Margarin a cukrovinky |
Obsah kyseliny stearové vyšší než 30 % (60 %) | Margarin a cukrovinky |
Nízký obsah kyseliny palmitové | Salátové oleje |
Nízký obsah kyseliny stearové | Salátové oleje |
Vysoký obsah kyseliny myristové a palmitové | Náhražky másla |
Vysoký obsah kyseliny palmitové a stearové | Margarin a cukrovinky |
Obsah kyseliny olejové vyšší než 80 % | Zvýšená stabilita pro potravinářské účely |
Obsah kyseliny erukové vyšší než 70 % | Polymery, kosmetika a farmaceutické účely |
Vysoký obsah kyseliny nervonové | Průmyslové mazací prostředky |
Kyselina petroselinová | Polymery, detergenty, tuhé tuky |
Kyselina ricinoolejová | Průmyslové výrobky |
Voskové estery | Kosmetické přípravky a mazadla |
Zvýšený obsah oleje | Efektivnější výroba olejů, vyšší zisky pro zemědělce |
Genetické modifikace ve šlechtění rostlin jsou velmi nákladné a mohou je provádět pouze špičkově vybavená pracoviště. V ČR se u řepky olejné tento typ výzkumu realizuje v minimálním rozsahu. Pokud by se v budoucnu u nás tento typ šlechtění rozšířil, budou vhodné transgeny nejspíše zakoupeny u zahraničních firem a přeneseny do genotypů tuzemských odrůd.
Výhody pěstování GM canoly (řepky)
Od roku 1995, kdy se na trhu objevily první GM odrůdy canoly, začali farmáři v Kanadě velmi rychle zvyšovat jejich plochy. V roce 2000 přibližně 55 % celkové plochy canoly bylo oseto GM canolou. Podle referencí farmářů v Kanadě jsou hlavní agronomické a ekonomické přínosy pěstování GM canoly tyto: )
· efektivnější regulace zaplevelení,
· snadná regulace těžko hubitelných a odolných plevelů,
· zvýšení výnosů o cca 10 %,
· měně agrotechnických zásahů - úspora nafty (v roce 2000 úspora 31,2 mil. litů nafty, tj. 8,7 mil US$),
· redukce herbicidních nákladů o 40 %,
· redukce množství používaných herbicidů o 6000 t,
· zvýšení příjmů farmářů o 9,75 US$ z hektaru.
Tab. 2: Geneticky modifikované odrůdy canoly povolené v Kanadě
Nový znak | Firma | Povoleno pro uvolnění do prostředí | Povoleno pro zkrmování zvířaty | Registrované odrůdy |
Tolerance ke glufosinátu | Aventis | ano | ano | ano |
Tolerance ke glyfosátu | Monsanto | ano | ano | ano |
Tolerance k imidazolinu | Pioneer | ano | ano | ano |
Samčí sterilita + tolerance ke glufosinátu | Plant Genetic Systems | ano | ano | ano |
Vyšší obsah kyseliny laurové a myristové | Calgene | ano | ano | ano |
Vyšší obsah kyseliny olejové + nižší obsah kyseliny linolenové | Pioneer | ne | zatím ne | ano |
Tolerance k bromoxynilu a ioxynilu | Rhone-Poulenc | ano | ano | ano |
Tolerance ke glufosinátu u řepice | Aventis | ano | ano | ano |
Tolerance ke glyfosátu u řepice | Monsanto | ano | ano | ano |
Pozn. Pokud není uvedeno jinak jde o odrůdy řepky olejné.
Zdroj: Canadian Food Inspection Agency, Plant Health and Production Division, Plant Biosafety Office, 2001.

Obrázek 1: Procentické zastoupení odlišných typů odrůd canoly v Západní Kanadě (1995-1999).
Zdroj: Canadian Canola Growers Association, 8.12. 1999.
Použitá literatura
BECHYNĚ, M. (2000) Genetika a šlechtění. (44-60) - In: VAŠÁK, J. a kol. (2000) Řepka. Agrospoj, Praha, 322 s.
ISAAA, 2001 (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications)
PSOTA, B. (2000) Rostlinné biotechnologie. (77-80) In: Sborník referátů z 17. vyhodnocovacího semináře. Hluk 14. - 16. 11. 2000, SPZO, Praha, 300 s.
Kontaktní adresa
David Bečka, Ing., Katedra rostlinné výroby, ČZU v Praze, Kamýcká 129, 165 21 Praha 6-Suchdol, tel. 02/2438 2531, e-mail: becka@af.czu.cz
Zdroj: Odborné konference, 12. 12. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 00:47
