Agris.cz - agrární portál

Amylon po rekonstrukci zdvojnásobí výrobu škrobu

17. 10. 2002 | ČTK

Po rekonstrukci za 30 mil. Kč Amylon zdvojnásobí výrobu škrobu

Amylon Havlíčkův Brod po dokončení rekonstrukce výrobních prostor zdvojnásobí roční produkci pšeničného škrobu na 10.000 tun. Moderní technologie za 30 miliónů korun, které sníží výrobní náklady až o desetinu, budou v provozu od ledna 2003, řekl ekonom Vladimír Zeman s tím, že vložené prostředky se firmě vrátí do šesti let. Amylon je největší tuzemský výrobce škrobových sirupů. Nynější kapacita pšeničné škrobárny již nepokrývala rostoucí potřebu výchozí suroviny na jejich výrobu, a proto se v minulých letech škrob také nakupoval. Výroba z nakoupeného škrobu byla ztrátová, proto od ní podnik letos ustoupil. Snížení produkce sirupů se projeví v meziročním poklesu tržeb o pět procent na 210 miliónů korun, hospodářský výsledek se přesto bude pohybovat v černých číslech, řekl Zeman. Příští rok se provedou úpravy provozů zhruba za pět miliónů korun, aby vyhověly normám Evropské unie. Zeman se domnívá, že kromě těchto nákladů firma vstupem do unie jen získá. Konkurenční výrobci v unii nakupují levněji obilí a jsou zvýhodněni vyššími dotacemi, takže při prodeji v České republice mají oproti tuzemským firmám při stejné prodejní ceně nejméně o desetinu vyšší zisk. Produkce pšeničného škrobu nebude na rozdíl od bramborového omezena výrobní kvótou ani v unii. Amylon kromě sirupů vyrábí balené potravinářské výrobky jako pudinky nebo knedlíky, lepidlo a lepek. Do zahraničí se vyváží na 15 procent produkce, především lepku do USA.


Zdroj: ČTK, 17. 10. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 19:21