Kódy hygienické praxe mohou potravinářům otevřít zahraniční trhy
23. 10. 2002 | ČTK
Dodržování pravidel správné hygienické praxe může českým potravinářským podnikům otevřít cesty na zahraniční trhy, například prostřednictvím obchodních řetězců. "Je to šance pro výrobce," řekl včera na tiskové konferenci Petr Baudyš ze společnosti Tesco Stores. Pravidla fungují v EU jako nadstavba hygienických požadavků stanovených zákonem. Nejsou sice obecně závazná, ale jejich neuplatňování může ovlivnit přístup podniku na trh. Každý potravinářský oborový svaz už začal podle Zdeňky Peškové z ministerstva zemědělství na kódech pracovat. Dokončily je například Svaz výrobců nealkoholických nápojů, Svaz průmyslových mlýnů či Český škrobárenský svaz. Část mají hotovou pekaři. V některých oborech je totiž třeba vzhledem k různorodosti výroby zpracovat kódů více. Kódy například stanovují postup pracovníků při hygieně a vstupu na pracoviště, ale i obecné požadavky na vybavení provozů či použité materiály. Další krokem je zavádění pravidel do podniků, které by měly oborovou normu rozpracovat do konkrétních vnitřních pokynů a zaškolit pracovníky. Kódy podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny dodržují v Česku prakticky všechny nadnárodní společnosti. Řada provozů, které například exportují do EU, je fakticky splňuje, ale nemá je zavedeny formálně. Nemalá skupina hlavně menších a středních podniků však pravidla nesplňuje. Kódy správné hygienické praxe jsou v unii součástí systému zabezpečení zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin. Podle Koberny je dodržování dobrovolné, ale zpravidla je podmínkou pro dodávání do velkoobchodů a obchodních řetězců.
Zdroj: ČTK, 23. 10. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 11:54
