PK: ČR je v potravinářství nejlépe připravena na vstup do EU
24. 10. 2002 | Agris
Česká republika je ze všech kandidátských zemí v oboru potravinářské výroby nejlépe připravena na vstup do Evropské unie. V souvislosti s bezpečností potravin řadí představitelé unie na druhé místo pobaltské republiky před Polsko a Maďarsko. Země patnáctky kladou důraz na autokontrolu, a výrobci by si tudíž měli sami ručit za hygienicky nezávadné provozy.
Do konce roku 2003 by proto ve všech sektorech oboru měla být schválena pravidla správné hygienické a výrobní praxe. Komora dnes představila prvních šest pro zpracovatele bramborového škrobu, mlýny, výrobce těstovin, chleba a běžného pečiva, zmrazených potravin a nealkoholických nápojů. V diskutované otázce povinného balení některých druhů pečiva v obchodech nevidí profesní komora problém. V EU normálně nebalené pečivo ve velkých prodejnách není a pokud je, tak vzadu a vždy jej prodejce zabalí. Příslušná vyhláška ministerstva zdravotnictví platí v ČR od srpna a omezuje prodej nebalených potravin. Zakazuje například prodej půleného chleba, zdobeného a jemného pečiva, koblih a suchých plodů, ale i samoobslužný prodej salátů či vajec, pokud zboží není v obalu. Česká zemědělská a potravinářská inspekce dodržování vyhlášky kontroluje, její porušení však do konce roku nebude pokutovat. V zemích EU ale žádná podobná legislativa neexistuje.
Zdroj: Agris, 24. 10. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 10:05
