Agris.cz - agrární portál

Evropské a národní předpisy

11. 11. 2002 | Potravinářská komora

Z pohledu členských států unie se přijaté právní předpisy rozdělují na ty, které jsou pro všechny členy společné, a na předpisy národního charakteru, které jsou z pohledu unie individuální, členské státy je přijímají podle svých vlastních potřeb. Samozřejmě národní předpisy musí respektovat závazky vyplývající z právních dokumentů Společenství.

Oblast potravin, stejně jako jiné oblasti významné z hlediska zdraví, života, ekonomických a dalších zájmů obyvatelstva, je upravena celou řadou právních předpisů, které stanovují požadavky kladené na potraviny. Zejména se jedná o parametry, které se týkají jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a označování potravinářských výrobků údaji, které jsou důležité pro spotřebitele.

Doposud Společenství přijalo předpisy, které obsahovaly jednotné požadavky na kvalitu kakaa a čokolády, ovocné džemy, minerální vody, med, cukr, ovocné šťávy a nektar, lihoviny a víno. Situace v potravinářství se ovšem neustále vyvíjí a podmínky, které z pohledu EU nabývají na významu, budou sjednocovány i v legislativě na evropské úrovni. Česká republika se proto neustále zabývá evropskými předpisy a zároveň přijímá i právní předpisy podle svých specifických potřeb.


Zdroj: Potravinářská komora, 11. 11. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:14