Kódy hygienické praxe mohou potravinářům otevřít zahraniční trhy
18. 11. 2002 | Potravinářská komora
Kódy fungují v unii jako nadstavba hygienických požadavků stanovených zákonem. Výrobci potravin patnáctky zavádějí Kódy správné hygienické praxe jako součást systému zabezpečení zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin. Nejsou sice obecně závazné, ale jejich zavedení a uplatňování může ovlivnit možnosti přístupu podniku na trh.
Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny je dodržování kódů v unii dobrovolné, ale zpravidla je podmínkou pro dodávání do velkoobchodů a obchodních řetězců. Dodržování pravidel správné hygienické praxe může českým potravinářským podnikům otevřít cestu na zahraniční trhy. Prakticky všechny nadnárodní společnosti je v Česku dodržují. Řada provozů, které například exportují do EU, je fakticky splňují, ale ještě je nemají formálně zavedeny. Nemalá skupina převážně menších a středních podniků však pravidla nesplňuje.
Každý potravinářský profesní svaz si začal podle Zdeňky Peškové z ministerstva zemědělství na kodéch sám pracovat. Některé obory potravinářského průmyslu mají již kódy připraveny, v některých oborech je vzhledem k různorodosti výroby potřeba zpracovat kódů více. Stanovuje se v nich například postup pracovníků při osobní hygieně a vstupu na pracoviště, ale i obecné požadavky na vybavení provozů a používané materiály. Dalším krokem bude zavádění připravených pravidel do podniků, které by měly oborovou normu zapracovat do vlastních vnitřních pokynů a zaškolit pracovníky.
Zdroj: Potravinářská komora, 18. 11. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 08:21
