Agris.cz - agrární portál

Chmelaři chtějí, aby pivovary odebíraly více tuzemských surovin

25. 11. 2002 | ČTK

Chmelařští odborníci se snaží přimět pivovary k vyššímu odběru tuzemských surovin. Při výrobě piva se nyní využívá jen třetina českého chmele, zbytek producenti dovážejí ze zahraničí. Nové chmelové odrůdy se přitom ukazují jako velmi perspektivní, řekl dnes vědecký sekretář s.r.o. Chmelařský institut Žatec Petr Svoboda. Pivovary používají podle Svobody technologii trojího chmelení. Pro dosažení nejvyšší hořkosti nakupují extrakty z USA a Německa. Poté přidávají chmelové granule. Teprve na závěr se pivo dochucuje tuzemským jemným aromatickým chmelem. "Vedle osvědčeného Žateckého poloraného červeňáku používaného právě v poslední fázi chmelení, pěstitelé začali vysazovat nové hybridní odrůdy Bor, Sládek, Premiant a Agnus. Za poměrně krátký čas se už ukazuje, že svou kvalitou mohou nahradit dosud používané granule," uvedl Svoboda. Do Žatce se ve středu sjedou pivovarničtí odborníci z celé ČR. "Hlavním bodem dvoudenního semináře je zasedání surovinové komise, která zhodnotí kvalitu ječmene, sladu a chmele používaného při výrobě piva. Pěstitelé chtějí setkání využít k navázání užšího vztahu se sládky a technology pivovarů. Představí jim i nové chmelové odrůdy," doplnil Svoboda. Pěstitelé chmele očekávají letos průměrnou úrodu s výnosem kolem tuny z hektaru osázené plochy, což je mírný meziroční propad o 0,09 tuny. Objem celkových ploch osázených chmelem letos mírně vzrostl o 73 hektarů na 6148 hektarů.


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 02:29