Rum zůstane v ČR zachován
4. 12. 2002 | Agris
Destilát z cukrové třtiny - Key Rum White uvedla v těchto dnech na tuzemský trh společnost Stock Plzeň - Božkov. Informoval o tom dnes Jiří Janoušek z agentury 4Jan, která společnost mediálně zastupuje. To v praxi znamená, že se i v příštím roce mohou spotřebitelé v ČR setkávat na trhu s lihovinami s pojmem rum.
Key Rum White i Key rum, který Stock také v ČR vyrábí, obsahují podle Janouška výhradně destilát z cukrové třtiny a mají tak právo na označení "rum" i podle legislativy Evropské unie. "Naopak tuzemské rumy, které se vyrábějí většinou z melasového či obilného lihu, musí svůj název počínaje rokem 2003 změnit. Rozhodující výrobci tuzemského rumu, kteří jsou sdruženi v Unii výrobců lihu a lihovin, se již dohodli, že tato kategorie ponese nově druhové označení "tuzemák". Ten se bude od roku 2003 ve Stocku Plzeň - Božkov vyrábět pod názvem Božkov tuzemský," vysvětlil Janoušek.
"Chceme českým spotřebitelům ukázat, že rum není jen tradiční "tuzemák", ale že má mnoho variant a chutí. Key Rum White je reprezentantem té nejčistší pravého podoby rumu," uvedl k premiéře Key Rumu White generální ředitel Stocku Plzeň - Božkov Martin Petrášek.
Pro své čistě přírodní složení i chuť, která není narušována dalšími přísadami, je Key Rum White ideální především jako součást nepřeberného množství míchaných nápojů a koktejlů. Ostatně právě ve spolupráci s renomovanými českými barmany Stock Plzeň - Božkov Key Rum White připravoval. Díky využití zkušeností praktiků je tak Key Rum White s obsahem alkoholu 37,5 procenta vynikající pro namixování těch skutečně nejlepších lahůdek.
Tradice značky Key Rum sahá až do dob první republiky. Již v té době se pro výrobu Key Rumu používal pravý jamajský rum dovážený přímo z karibské oblasti. Key Rum byl vyhledávanou lihovinou i za socialismu, přestože se stal téměř výhradně "tuzexovým" zbožím. Práva na užívání značky Key Rum získal Stock Plzeň - Božkov v roce 1999, v roce 2000 slavil Key Rum obnovenou premiéru. Klasický Key Rum obsahuje vedle destilátu z cukrové třtiny ještě karamel, který mu dodává typickou zlatavou barvu, a voňavou vanilku.
Zdroj: Agris, 4. 12. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 01:26
