ČZPI:Prodávaný burčák letos mnohdy připomínal vinný střik
6. 12. 2002 | ČTK
Značně naředěný střik připomínal u některých prodejců v zemi letos nabízený burčák. U sedmi z deseti vzorků zjistila totiž Česká zemědělská a potravinářská (ČZPI) od 15 do 80 procent přidané vody. Mluvčí inspekce Daniela Kolejková označila výsledky kontroly jako alarmující. ČZPI zahájila správní řízení ve všech případech a využije horní hranici sankcí, které mohou dosáhnout až tři milióny korun. Vzorky burčáku odeslali inspektoři k analýze do laboratoří ve Francii a Rakousku. Naředění tekutiny vodou prokazuje speciální izotopová metoda, používaná v zemích EU. Jedna analýza přijde asi na 10.000 až 15.000 Kč. "V příštích letech budou kontroly ještě přísnější," zdůraznila Kolejková. Největší podíl vody zjistila laboratoř na stánku Jiřího Chabičovského v Brně, který prodával burčák od Miroslava Jagoše z Mutěnic. Šest desetin vody vypili konzumenti v burčáku od Jitky Koldové z olomoucké provozovny Tramín, která prodávala nápoj od Pavla Mazucha z Mutěnic. Ve dvou vzorcích z pražské prodejny na Jagellonské ulici Richard Pádivý-HARI pak bylo vody minimálně 30 procent. Zdejší burčák pocházel od Pavla Mikulici z Vrbice. Zákon definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt, který lze prodávat od 15. srpna do 30. listopadu. Nápoj má přitom obsahovat nejméně jedno objemové procento alkoholu. Ústřední ředitel ČZPI Jakub Šebesta doplnil, že ředění burčáku vodou je nestoudným klamáním spotřebitele. Další způsob falšování burčáku je výroba nápoje z matolin, což jsou zbytky po lisování čerstvých vinných hroznů nebo náhrada šťávou z jiného ovoce.
Zdroj: ČTK, 6. 12. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:01
