Moravští vinaři využijí mrazů k výrobě speciality: ledového vína
17. 12. 2002 | Mladá fronta Dnes
Teploty hluboko pod bodem mrazu uvítali v uplynulém týdnu jihomoravští vinaři, kteří chtějí vyrábět specialitu - ledové víno. Tato lahůdka, jejíž dvoudecilitrová lahvička vyjde až na pět set korun, může pocházet pouze z hroznů sklízených při teplotě nejméně šest stupňů pod nulou. Hrozny navíc při zpracování nesmějí rozmrznout. Odhadem osm tisíc litrů ledového vína vyrobí letos z odrůd Veltlínské zelené a Chardonnay společnost Znovín Znojmo se sídlem v Šatově. Loňská úroda z Veltlínského zeleného byla objemem poloviční. "Celkem jsme sklidili kolem 49 tun hroznů a počasí bylo pro vinaře jako na zavolanou," řekl ředitel společnosti Pavel Vajčner. Dalším velkým producentem ledového vína je Réva plus Rakvice na Břeclavsku, která ponechala hrozny na mrazu u téměř sedmi hektarů vinic. Je to ještě více než loni, kdy firma vyrobila necelých pět tisíc litrů speciality doporučované jako aperitiv nebo k dezertům. Žádanou specialitu zatím naopak nevyrábí firma Víno Mikulov. "Neměli jsme domluvenou surovinu, ale v budoucnu se na 'ledovku' určitě chystáme," uvedl ředitel podniku Jaroslav Hlaváč. Ani Vinné sklepy Valtice, podnik s největší výměrou vlastních vinic, se na produkci ledového vína letos nezaměřily.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 17. 12. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:14
