Vliv agrotechniky na jakost ozimé pšenice
26. 9. 2002 | Odborné konference
Influence of agrotechnics on the quality of winter wheat
Vliv agrotechniky na jakost ozimé pšenice
Oldřich FAMĚRA, Radek VAVERA, Ivana CAPOUCHOVÁ
KRV AF ČZU
Souhrn, klíčová slova
Byl hodnocen vliv agrotechniky v ekologickém a intenzivním pěstování (80, resp. 160 kg N.ha-1) na ukazatele jakosti při různém výsevku a 2 termínech setí (13.9. a 14.10.2000). Vliv agrotechniky se projevil na N-látkách a lepku u obou odrůd ozimé pšenice různě.
Ozimá pšenice, jakost,odrůdy, agrotechnika
Summary, keywords
The impact of agrotechnics on grain quality was evaluated in ecologic and intensive growing (80, resp. 160 kg N.ha-1) with relation to different sowing rate and two terms of sowing (13.9. a 14.10.2000). Influence of agrotechnics manifest itself on N-matter and gluten content in both varieties of winter wheat differently.
Winter wheat,quality,varieties, agrotechnics
Introduction - Úvod
Ukazatele technologické jakosti ozimé pšenice jsou do značné míry ovlivňovány průběhem povětrnostních podmínek v ročníku, odrůdou a agrotechnickými vlivy (předplodina, příprava půdy, kvalita setí, úroveň výživy a ochrana rostlin). Volbou vhodné odrůdy, intenzity pěstování i dalších agrotechnických opatření lze významným způsobem ovlivnit dosažení požadované jakosti pšenice a omezit případný nepříznivý vliv průběhu počasí.
Methods - Metody
Pokusy byly vedeny na pokusné stanici KRV AF ČZU Praze - Uhříněvsi,v ŘVT, na maloparcelkách (n=4 opakování), plocha 10 m2, předplodina - jetel. Jakost odrůd Ebi a Estica (osivo bylo mořeno) jsme sledovali v ekologickém (3.var.) a intenzivním způsobu pěstování. 1 var=80 kg N+Cycocel, 2var.= 160 kg N,3 var=eko. Po sklizni byly stanoveny N-látky, mokrý lepek, gluten index, číslo poklesu, obsah popela a sedimentační test (SDS).
Results - discussion - Výsledky - diskuse
Hodnocení agrotechniky a technologické jakosti zrna k hustotě a době setí jsou v tab. 1 a 2. Je zřejmé, že 3. varianta (ekologická) měla nižší obsah N-látek i mokrého lepku. Gluten Index byl mírně vyšší. Číslo poklesu dosáhlo u odrůdy Estika intenzivní pěstování 1.výsev vyšších hodnot. Obsah popela a SDS-test se agrotechnikou neměnil. Výsevek jakost neovlivnil. Obsah N-látek a lepku byl u setí 14.10. s intenzivní agrotechnikou vyšší, ale Gluten Index, SDS-test, obsah popela a číslo poklesu kolísaly. Odrůda Ebi (jakost E) ve srovnání s Esticou (jakost C) měla lepší obsah N-látek, lepku, Gluten Indexu, SDS-testu i čísla poklesu.
Tab.1 Jakost zrna z 1. výsevu (13.9.2000)
Var. | N látky (%) | Mokrý lepek | Gluten index | SDS test (ml) | Číslo poklesu (s) | Obsah popela (%) |
1Ebi | 13,97 | 29,83 | 90 | 81 | 301 | 1,62 |
2 Ebi | 14,47 | 30,53 | 97 | 81 | 310 | 1,74 |
3 Ebi | 13,33 | 29,65 | 98 | 88 | 303 | 1,72 |
1 Estika | 14,07 | 33,80 | 65 | 58 | 281 | 1,85 |
2 Estika | 13,84 | 33,49 | 54 | 61 | 240 | 1,75 |
3 Estika | 11,38 | 25,00 | 77 | 56 | 224 | 1,72 |
Tab.2 Jakost zrna z 2. výsevu (14.10.2000)
Var. | N látky (%) | Mokrý lepek | Gluten index | SDS test (ml) | Číslo poklesu (s) | Obsah popela (%) |
1Ebi | 14,59 | 33,83 | 80 | 85 | 280 | 1,53 |
2 Ebi | 14,35 | 33,95 | 71 | 75 | 251 | 1,55 |
3 Ebi | 13,30 | 30,50 | 96 | 90 | 268 | 1,61 |
1 Estika | 13,94 | 36,49 | 39 | 54 | 227 | 1,62 |
2 Estika | 13,68 | 35,71 | 48 | 57 | 245 | 1,60 |
3 Estika | 12,47 | 30,78 | 53 | 63 | 285 | 1,66 |
References - Použitá literatura
Hubík, K.: Hodnocení jakosti pšenice ze sklizně 1995. Obilnářské listy, Výzk. ústav zemědělský, Kroměříž, 3, 1995, 6, s. 92 - 97
Muchová, Z.: Faktory ovplyvňujúce technologickú kvalitu pšenice a jej potravinárske využitie. Slov.á poľnohosp. Univ., Nitra, 112 s.
Pelikán, M. - Rozsypal, R.: Termín setí ve vztahu k jakosti a výnosu zrna ozimé pšenice. Rostl. Výr., Praha, 39, 1993, 8, s. 679-685
Řešeno v rámci výzk. záměru MŠMT 412100002 “Stabilizující a omezující faktory tvorby výnosu a jakosti rostl. produkce.”
Zdroj: Odborné konference, 26. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 22:23
