Agris.cz - agrární portál

MZe: Spotřeba sýrů v tuzemsku roste, za EU však stále zaostává

15. 1. 2003 | ČTK

Sýry se podle údajů ministerstva zemědělství těší mezi českými spotřebiteli rostoucí oblibě. Jejich spotřeba včetně tvarohů se nyní pohybuje kolem 14 kilogramů na osobu a rok, zatímco v roce 1996 to bylo asi 11,3 kilogramu. Konzumace sýrů však stále nedosahuje průměrné úrovně Evropské unie, kde jeden obyvatel spořádá za rok asi 19 kilogramů sýrů, vyplývá ze situační a výhledové zprávy MZe. "Dnes se u nás stávají sýry více než pouhou základní potravinou. Svědčí o tom jejich stoupající použití v gastronomii i v jiném potravinářském průmyslu," uvedlo ministerstvo. Na českém trhu se také silně rozšířil sortiment těchto produktů. V tuzemské výrobě sýrů se v druhé polovině devadesátých let projevoval většinou rostoucí trend. Výjimkou byl pokles v roce 2001, kdy se zvedly spotřebitelské ceny. Za devět měsíců loňského roku stoupla meziročně výroba přírodních sýrů asi o sedm procent na 70 tisíc tun. Produkce tavených sýrů naopak poklesla zhruba o 15 procent na 16 tisíc tun. V roce 1989 se v tuzemsku vyrobilo asi 104 tisíc tun sýrů.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 05:50